Članak

Općina Stari Grad nastavila podršku Roditeljskoj kući

Ovim novcem će biti finansiran rad kuće, a načelnik Hadžibajrić je još jednom potvrdio opredjeljenje Općine Stari Grad da se podrška nastavi, te potvrdio da će Općina uvijek stajati uz ovaj projekat.

SARAJEVO, (Patria) - Potpisivanjem ugovora o godišnjem grantu u iznosu od 10.000 KM, između načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i predsjednika Udruženja 'Srce za djecu oboljelu od raka' Fikreta Kubata, nastavljena je podrška ove lokalne zajednice Roditeljskoj kući u Sarajevu.

Ovim novcem će biti finansiran rad kuće, a načelnik Hadžibajrić je još jednom potvrdio opredjeljenje Općine Stari Grad da se podrška nastavi, te potvrdio da će Općina uvijek stajati uz ovaj projekat.

- Učestvovali smo dijelom i u izgradnji, te u opremanju prilikom otvaranja kuće 2016. godine, kada smo za sobe u kojima borave djeca osigurali LED televizore. Prošle i ove godine dajemo grant od 10.000 KM i to su sredstva koja planiramo kroz budžet Općine Stari Grad - kazao je načelnik Hadžibajrić. Mišljenja je da rad Roditeljske kuće ne bi trebao ovisiti o grantovima.

- Mišljenja sam da bi se redovno finansiranje trebalo riješiti na nivou Federacije, grant je nešto što se može dati, a i ne mora. U svakom slučaju, na našu podršku uvijek mogu računati - kategoričan je bio Hadžibajrić.

Fikret Kubat, predsjednik Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, koje je pokretač projekta Roditeljska kuća, izrazio je zahvalnost općinskom načelniku, administraciji i Općinskom vijeću na kontinuiranoj pomoći.

- Ukoliko bi se više općina uključilo u finansiranje, riješio bi se problem kako naše, tako i drugih sličnih institucija. U samoj kući imamo djecu koja dolaze iz drugih kantona, a posljednjih nekoliko mjeseci smo imali nekoliko pacijenata i iz Starog Grada, a pružena im je sva moguća podrška i pomoć. Sva sredstva koja dobijemo na ovaj način trošimo na potpuno transparentan i zakonski način - rekao je Kubat. Također, na veliku sreću korisnika i voditelja Roditeljske kuće u podršku rada uključili su se mnogi.

- Projekat Roditeljska kuća je prepoznat od svih nivoa vlasti, građana, ali i nevladinog sektora. To naša dječica zaslužuju, a na nama je obaveza da konstantno unaprjeđujemo uslove u samoj Roditeljskoj kući - kazao je Kubat.

Nakon potpisivanja načelnik Ibrahim Hadžibajrić je korisnicima Roditeljske kuće poslao i slagalice sa mapom Starog Grada, djelo općinskog Sektora za lokalni razvoj. Puzzle Starog Grada su proizvod edukativnog karaktera koje sadržavaju mapu ove općine i brojne kulturno-historijske znamenitosti, a Hadžibajrić je izrazio nadu da će se djeca zabaviti i naučiti ponešto o historiji i tradiciji.

#BiH