Članak

Kad Dodik odlučuje: Da li zbog pripadnosti Vukovića PDP-u nema uplata za EYOF!

Poznato je da je u svrhu priprema i organizacije osnovano privremeno javno preduzeće EYOF 2019 d.o.o., ali preduzeće optužuju da određena sredstva nisu opravdali na transparentan način. Tako je zbog n

SARAJEVO, (Patria) - Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će od 9. do 16. februara 2019. godine biti održan u Sarajevu i u Istočnom Sarajevu, nažalost, i dalje zadaje glavobolje nekim od organizatora, jer svjesni važnosti održavanja ovog festivala strahuju da bi njegovo održavanje moglo ponovo doći u pitanje. 

Mnogo je pitanja, a malo odgovora i čini se najmanje novaca.

Poznato je da je u svrhu priprema i organizacije osnovano privremeno javno preduzeće EYOF 2019 d.o.o., ali preduzeće optužuju da određena sredstva nisu opravdali na transparentan način.

Tako je zbog nepotpune dokumentacije o utrošku sredstava (prve tranše) zaustavljena isplata 1,5 miliona KM ostatka sredstava iz Ministarstva civilnih poslova.

Kako nam je nezvanično potvrđeno iz ovog Ministarstva, cijeneći vrijeme i značaj održavanja EYOF-a u BiH ostavljen je prostor za dopunu opravdanja utroška sredstava, a po prijemu iste, druga tranša bit će isplaćena.

No, osim toga i politika je uplela svoje prste u cijelu ovu sportsku priču. Grad Sarajevo u partnerstvu sa Istočnim Sarajevom trebao bi biti organizator ovog izuzetno važnog takmičenja, koje bi od Olimpijade 1984. trebalo biti jedno od najvećih takmičenja. Olimpijski duh ponovo bi zaživio, a više od 5.000 takmičara stiglo bi u BiH i Sarajevo.

Grad Sarajevo svake godine izdvaja pola miliona KM, a ako negdje 'zapne' finansijska konstrukcija, izdvoje još sredstava.

Problem je sada što gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković nema podršku Vlade RS-a s obzirom da je on član opozicioniog PDP-a. Kako sada stvari stoje, ova značajna sportska manifestacija nije od interesa Miloradu Dodiku niti žele dati sredstva. 

Novac koji je Vlada RS-a izdvojila za ove namjene utrošen je isključivo u Olimpijski centar Jahorina, a ni neophodnih 50.000 KM koje godišnje treba Istočno Sarajevo izdvojiti za preduzeće EYOF se ne uplaćuje.

Inače, za 164 dana olimpijski plamen se vraća u Bosnu i Hercegovinu, ali neophodno je da se što prije uozbilje svi koji su dio organizacije.

Ceremonija otvaranja održat će se na stadionu "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, dok će ceremonija zatvaranja biti održana na stadionu "Slavija", dakle jasno je da će kako Grad Sarajevo tako i Istočno Sarajevo profitirati. 

Čak je i UN iskazao interesovanje za učešće na projektu EYOF 2019 na polju volonterizma, samo je neophodno da politika izađe s ovog terena.

Nažalost odgovore na pitanja iz preduzeća EYOF do objave ovog teksta nismo dobili.

#BiH