Članak

Bivši visoki predstavnici upozoravaju: Korekcija granica ugrozila bi BiH

U pismu se navodi kako korekcija granica ne bi riješila probleme već bi ih dodatno produbila.

SARAJEVO, (Patria) - Bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz – Schilling uputili su otvoreno pismo Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja EU u kojem ih upozoravaju na sve češće spominjanje korekcija granica između Srbije i Kosova.

U pismu se navodi kako korekcija granica ne bi riješila probleme već bi ih dodatno produbila.

- Kao visoki predstavnici u BiH, duboko smo zabrinuti posljednjim najavama visokih zvaničnika EU kojima se nagovještava da bi EU bila voljna podržati sporazum između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija koji podrazumijeva razmjenu teritorija između Srbije i Kosova kroz „korekciju granica“ – navodi se u pismu.

Dalje se u pismu navodi da „iako svjesni da ne postoji komparacija između slučaja Kosova i situacije u Bosni i Hercegovini, poznajemo Zapadni Balkan dovoljno dobro da znamo da bi takva politika bila zloupotrijebljena od strane nacionalističkih političara za destabilizaciju drugih zemalja u regionu“.

- Poznajemo BiH dovoljno dobro da znamo da bi ovo dalo podršku onima koji bi rado razvalili zemlju, koji već pozivaju na povratak statusu quo u Daytonu poništavajući sve ono što zajedno s našim bosanskim partnerima radimo više od dvadeset godina.

Dovoljno dobro poznajemo EU i Europu da znamo da nas naši principi i krvava historija uče da se održiv mir može postići samo onda kada naučimo da živimo u multietničkim zajednicama, a ne kada ponovo uspostavljamo granice kako bismo kreirali mono-etničke zajednice.

Stoga vas pozivamo da što hitnije odbacite ovakve prijedloge - navodi se u pismu.

#BiH