Članak

Dodik i Vučić kroz jeftine projekte razvaljuju BiH

Analitičari u Srbiji upozoravaju da ovakvi sastanci između najviših zvaničnika Srbije i entiteta RS služe isključivo za postizanje političkih poena, a da vrlo malo koristi imaju građani s obje strane

Piše: Haris Ljevo

Premijerke Srbije i bh. entiteta Republika Srpska Ana Brnabić i Željka Cvijanović kazale su nakon devete zajedničke sjednice državne i entitetske vlade u Trebinju kako je usvojeno 16 zaključaka u interesu Srbije i RS-a.

Željka Cvijanović je istakla kako će RS i Srbija raditi na zajedničkim projektima vezanim za energetski sektor, da će se ići u izgradnju dvije hidrocentrale, HE Foča i HE Pauci, te da će se konkretne aktivnosti početi raditi već u septembru.  

- Prvi put će naša i njihova elektroprivreda raditi zajedničkim snagama na jednom tako važnom projektu. Ovi projekti vrijede 200 miliona eura, a u pitanju je snaga od 90 megavata. Imamo i konkretnu saradnju u oblasti namjenske industrije, što je jako značajno - poručila je Cvijanović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pohvalila se intenzivnom saradnjom s Vladom RS, te istakla kako veze između Srbije i RS nikada nisu bile snažnije.

- Vidi se jedna značajna aktivnost između Srbije i RS-a. Nikada veće ekonomske, političke, trgovinske i sportske saradnje nije bilo između Srbije i RS-a. Srbija je do sada investirala 21, 5 miliona eura za projekte u RS-u – istakla je premijerka Srbije.

Brnabić i Cvijanović su u trebinjskom naselju Gorica otvorile vrtić „Srbija“.

Analitičari u Srbiji upozoravaju da ovakvi sastanci između najviših zvaničnika Srbije i entiteta RS služe isključivo za postizanje političkih poena, a da vrlo malo koristi imaju građani s obje strane granice.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS-a Milorad Dodik sastaju se redovno, pa su sada skontali da bi zbog privida javnosti dobro bilo da se sastaju međusobno i drugi zvaničnici, ali analitičari upozoravaju da iza svega ipak stoje njih dvojica.

Kada su u pitanju veći najavljivani projekti, iskazani u stotinama miliona, skoro nijedan od njih nije ostvaren, dok su realizovani samo oni mali poput dječijih vrtića za čije otvaranje nije potreban veliki novac. Uz to, takvi objekti se nazivaju imenima Srbija i drugim sličnima nazivima, što za cilj ima isključivo okretanje građana RS-a prema Srbiji.

Krajnji cilj svega je stvoriti takav ambijent kod građana srpske nacionalnosti u BiH da steknu osjećaj kako o njima i njihovoj djeci brine isključivo Srbija, dok im je BiH na neki način maćeha.

#BiH