Članak

Sindikat policije KS najavio proteste ukoliko Vlada ne prihvati amandmane

Sindikat policije KS smatra da je u međuvremenu došlo do promjene nekih propisa koji bi mogli bitno utjecati na konačan tekst zakona o kojem će se raspravljati na Skupštini.

SARAJEVO, (Patria) - Sindikat policije KS najavio je proteste u slučaju da Vlada KS ne prihvati predložene amandmane na Prijedlog zakona o policijskim službenicima u Kantonu Sarajevo.

Zastupnici u Skupštini KS trebali bi na narednoj sjednici Skupštine, zakazanoj za 6. septembar, raspravljati o Prijedlogu zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo. 

Podsjećamo da je Nacrt tog zakona usvojen još u februaru prošle godine, a rok za javnu raspravu bio je 60 dana. Nakon toga je sačinjen tekst Prijedloga, te su zatražena mišljenja nadležnih organa. 

Sindikat policije KS smatra da je u međuvremenu došlo do promjene nekih propisa koji bi mogli bitno utjecati na konačan tekst zakona o kojem će se raspravljati na Skupštini.

Iz Sindikata napominju kako je početkom ove godine usvojen novi Zakon o PIO i Zakon o dopuni Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, te da je potrebno i usaglasiti s njim.

Neki kantoni u Federaciji BiH to su već uradili. 

Iz Sindikata tvrde da je Vlada KS na sjednici održanoj 12. jula 2018. utvrdila Prijedlog zakona o policijskim službenicima kojim su bile obuhvaćene i odredbe koje se odnose na penzionisanje, ali da je na sjednici održanoj 23. avgusta 2018. godine Vlada KS utvrdila novi Prijedlog zakona. 

Zastupnici u Skupštini KS Segmedina Srna - Bajramović (SDP) i Rasim Lakota (SBB) uložili su amandmane na Vladin Prijedlog zakona, iz Sindikata najavljuju da će ukoliko ti amandmani budu odbijeni donijeti odluku o daljnim aktivnostima. 

#BiH