Članak

Avaz: Razvojna banka u Izvještaju ne navodi kome je podijelila 42,4 miliona KM kredita

Dnevni Avaz, u izdanju od četvrtka, podsjeća da je Finansijska policija mjesecima boravila u Razvojnoj banci, odakle su izuzeli dokumentaciju o poslovanju banke, te da bi o nepavilnostima uskoro moglo

(Patria) - Razvojna banka Federacije BiH podijelila je u prvih šest mjeseci ove godine 42.460.000 KM kredita, navodi se u izvještaju o poslovanju te banke koji je prije četiri dana usvojio i Nadzorni odbor.

Avaz piše da je riječ o internom aktu koji je poslan i članovima Uprave Banke, koju čine kadrovi iz SDA i HDZ-a BiH. Na čelu Razvojne banke je dugogodišnji član SDA Salko Selman. List navodi da je za sada nepoznato kome su krediti Razvojne banke podijeljeni u izbornoj godini i koje su firme dobile sredstva koja su izuzetno povoljna.

„Informaciju o tome kome su dodijelili višemilionska sredstva za sada iz Banke kriju... Informacije nema ni u Izvještaju, a s tim nije upoznata ni Vlada FBiH kao većinski vlasnik Razvojne banke“, objavio je Avaz, podsjećaju da je Razvojna banka i ranije dijelila kredite privatnim kompanijama, u kojim su zaposleni i neki od članova Nadzornog odbora Razvojne banke, te da je veliki dio tih kredita danas nenaplativ.

List, u izdanju od četvrtka, podsjeća da je Finansijska policija mjesecima boravila u Razvojnoj banci, odakle su izuzeli dokumentaciju o poslovanju banke, te da bi o nepavilnostima uskoro moglo biti obavješteno i nadležno tužilaštvo, prenosi NAP.

#BiH