Članak

UO UNSA odlučuje o prisustvu medija sjednici na kojoj će se raspravljati o prof. Gavrankapetanoviću

Advokat Pećanin navodi i da su na posljednjoj sjednici članovi Upravnog odbora UNSA odbili prigovor dr. Gavrankapetanovića na prekid radnog odnosa na Medicinskom fakultetu, čime su, svjesno prekršili

SARAJEVO, (Patria) - U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu s početkom u 14 sati danas će biti održana vanredna sjednica Upravnog odbora UNSA-e na kojoj će se raspravljati o zahtjevu profesora Ismeta Gavrankapetanovića da bude vraćen na poziciju profesora na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Sjednici će prisustvovati advokatica prof. Gavrankapetanovića Maida Galijatović, a zatraženo je da javnost bude uključena u rad današnje sjednice UO.

Prema Poslovniku o radu UO iz februara 2018. godine članom 44. se reguliše prisustvo sredstava javnog informisanja sjednicama.

- O prisustvu sjednicama Upravnog odbora predstavnika sredstava javnog informisanja odlučuje Upravni odbor većinom glasova ukupnog broja članova UO koji prisustvuju sjednici na kojoj se odlučuje o ovom pitanju – navodi se.

Inače, Poslovnikom je također određeno da je glasanje članova UO javno.

Advokat Senad Pećanin podsjeća da je dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga prekinula rad profesoru Gavrankapetanoviću na tom fakultetu, jer je, kako je navedeno, Gavrankapetanović prestao raditi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Pećanin u dopisu podsjeća da nije naveden niti jedan zakonski argument za prestanak rada dr. Gavrankapetanovića na Medicinskom fakultetu. Dodao je i to da je dekanesa Čavaljuga postupila tako iako je prethodno Pravna služba Fakulteta dala mišljenje da je profesoru Gavrankapetanoviću dužna omogućiti radni odnos na Fakultetu.

Podsjeća da je na Medicinskom fakultetu i danas angažirano akademsko osoblje koje nije zaposleno na KCUS-u, te da je zbog toga dr. Gavrankapetanović grubo diskriminiran, a pravo na rad mu je uskraćeno bez opravdanja.

Advokat Pećanin navodi i da su na posljednjoj sjednici članovi Upravnog odbora UNSA odbili prigovor dr. Gavrankapetanovića na prekid radnog odnosa na Medicinskom fakultetu, čime su, svjesno prekršili zakon i zloupotrijebili službene dužnosti.

- Rektor UNSA Rifat Škrijelj je, znajući za sve naprijed navedene nepravilnosti i zakonitosti u radu Univerziteta, jer je bio upoznat sa stavovima pravnih službi i inspekcijskim nalazom, zloupotrijebio svoj položaj i nesavjesno postupio, iako je znao da je prestanak Ugovora o radu prof. Gavrankapetanovića nezakonit, a da su njegove zakonske obaveze da obezbijedi zakonitost u radu Univerziteta, u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Pravni tim profesora Gavrankapetanovića podnio je krivične prijave Federalnom tužilaštvu, i to protiv dekanese Medicinskog fakulteta Semre Čavaljuga, članova Upravnog odbora UNSA koji su glasali protiv vraćanja prof. Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet, rektora Univerziteta Rifata Škrijelja, Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu te protiv NN lica koja su posredovala u navedenim nezakonitostima.

#BiH