Članak

BH Gas Kopaču: RS putem Regulatora u Trebinju vrši nasilje nad jedinim transportnim sistemom u BiH

Nemjerljiv doprinos izradi strategije je dala Ambasada Velike Britanije i Delegacija Evropske komisije u Sarajevu, koja je i prva pozdravila njeno usvajanje.

SARAJEVO, (Patria) - U cilju pravovremenog i na činjenicama zasnovanog informisanja javnosti, BH-Gas se oglasio saopćenjem, jer su, kako navode u obavezi da se očituju u pogledu iznesene tvrdnje Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice, u vezi usvojene Okvirne Energetske strategije BiH.

Iz BH Gasa su regairali na izjavu "na primjer na području gasa, Federacija BiH uopšte nema Zakona, ima gasno tržište i potrošače koji su potpuno nezaštićeni. Preduzeće BH-Gas nema interesa da se to završi.”

Uz zahvalu Kopaču na velikom trudu koji je uložio u stvaranje pretpostavki da BiH preuzme pravnu stečevinu EU ističu da da je u tom cilju BH-Gas učestvovao u izradi Okvirne Energetske strategije BiH, a usvajanje ove strategije je između ostalog bio i zahtjev Energetske zajednice.

Nemjerljiv doprinos izradi strategije je dala Ambasada Velike Britanije i Delegacija Evropske komisije u Sarajevu, koja je i prva pozdravila njeno usvajanje.

Što se tiče zakona na nivou BiH o kojem govori Kopač, BH-Gas je kroz učešće svojih predstavnika u radnoj grupi dao doprinos u domenu u kojem je bilo moguće kako bi zakon bio odraz obavezujuće legislative Energetske zajednice i EU. Prvobitni tekst zakona je kroz godine izrade, u dijelu gasa, sveden na svega 5 članova u zakonu.

Primjedba koju daje BH-Gas je ta da se Treći Energetski paket ne može primjeniti kroz 5 članova zakona, te da tarife i tarifni obračuni, balansiranje, licence, međunarodno predstavljanje, regulator sa punim ovlastima treba da bude na državnom nivou. Buduće vrijeme će pokazati da je ovaj stav ispravan, jer RS sada putem Regulatora u Trebinju vrši nasilje nad jedinim transportnim sistemom u BiH.

Zakon o gasu RS je preuzeo SVE državne ingerencije, što je vrlo dobro poznato Kopaču, ali na žalost svih građana u Federaciji BiH, isto ne spominje u svojoj izjavi. FBiH sada i uslovno rečeno i ne treba zakon, jer je RS preuzela (nezakonito) sve ingerencije na jedinoj ulaznoj tačci gasa u BiH - Zvornik, te započela regulirati cijene transporta gasa, licencirati, međunarodno predstavljati itd. Itd – ističu iz BH-Gasa.

U tom cilju, a prilikom zadnjih razgovora u sjedištu Sekretarijata Energetske zajednice, BH-Gas je predložio da Bosna i Hercegovina usvoji zakon o gasu, koji odgovara takvom zakonu Srbije/Hrvatske/Slovenije ili bilo koje druge zemlje, koja je članica Energetske zajednice, odnosno EU.

- Stoga, nema nikakve osnovanosti prozivati BH-Gas ili bilo koga iz Federacije BiH kada smo sigurni (potvrđeno kroz zapisnike niza sastanaka) da bi svi iz FBiH prihvatili usvajanje bilo kojeg zakona iz nabrojanih zemalja. S druge strane, otvoreno je pitanje zašto RS ne želi preuzimanje zakona o gasu npr. iz Srbije, a sve u cilju da se započne investiconi ciklus u ovoj oblasti, a sve kako bi svi potrošači u BiH bili jednoobrazno zaštićeni.

Potrošači u Federaciji BiH i nisu zaštićeni, jer je trenutno na sceni udar na potrošače FBiH iz RS i Srbije preko neprihvatljivih cijena transporta, tačnije preko ucjene da se iste prihvate. Sve se ovo radi iz razloga i namjere preuzimanja tržišta u FBiH, i RS upravo i ne odgovara preuzimanja zakona o gasu na državnom nivou, jer bi takvim zakonima bili zaštićeni potrošači na cijeloj teritoriji BiH, uz uslov utvrđivanja jednoobraznog načina tarifiranja na nivou BiH – navode dalje.

Na kraju, uz puno poštovanje, mole Kopača da prihvati prijedlog i zahtjeva npr. usvajanje istovjetnog zakona o gasu iz Srbije, za što će mu BH-Gas pružiti punu podršku, bez obzira na neosnovana prozivanja koja su predmet i ovog dopisa.

- Upravo ova aktivnosti bi bila potvrda dobrih intencija Kopača prema potrošačima u Federaciji BiH, a na radost potrošača isti raspolaže sa takvim ingerencijama – dodali su.

#BiH