Članak

Agencija za državnu službu odbila imenovati generalnog sekretara CIK-a

Nijedan od kandidata za poziciju Generalnog sekretara CIK-a nije dobio četiri glasa na sjednici CIK-a polovinom avgusta, koliko je bilo potrebno da bi bio imenovan, nakon čega je predmet vraćen u Agen

(Patria) - Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine (ADS) odbila je imenovati generalnog sekretara Centralne izborne komisije BiH (CIK), te zatražila da imenovanje ipak provede CIK.

Nijedan od kandidata za poziciju generalnog sekretara CIK-a nije dobio četiri glasa na sjednici CIK-a polovinom avgusta, koliko je bilo potrebno da bi bio imenovan, nakon čega je predmet vraćen u Agenciju za državnu službu da Agencija imenuje generalnog sekretara CIK-a.

Prema Pravilniku, ADS bira prvog sa liste ponuđenih kandidata.

Iz ADS-a su ranije ustupili agenciji Patria rang listu kandidata koju je dostavila članovima CIK-a. Prvorangirani sa te liste je Goran Mišković. Rođen je 1978. godine u Livnu. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Mostaru. Od 2009. zaposlen je u Ministarstvu sigurnosti BiH kao stručni savjetnik na poslovima osiguranja osoba i objekata.

Nakon Miškovića, prema rang listi ADS slijede Elvedin Jusufbašić, Munib Isaković, Ivan Miličević, Enver Išerić i Emina Ćirić. Svih pet kandidata iz reda srpskog naroda odustali su od pozicije generalnog sekretara CIK-a.

Iz ADS smatraju da je CIK imao mogućnost izabrati jednog od ponuđenih kandidata, ali ne i odbaciti sve kandidate.  
Prvi generalni sekretar Centralne izborne komisije BiH, računajući od 2001. godine kada je BiH dobila Izbornu komisiju, bio je Zoran Đoković, zatim Lidija Korać, Božica Ban te Radoje Šupeta. 

Iz Stranke za BiH ranije je saopćeno da ukoliko za generalnog sekretara CIK-a bude imenovan Goran Mišković, bit će to, kako su naveli, „još jedan dokaz da SNSD i HDZ BiH imaju potpunu kontrolu nad radom Centralne izborne komisije BiH.“

Na opasnost od političkog utjecaja na CIK već neko vrijeme upozoravaju i druge opozicione partije u BiH, poput SDP-a i DF-a, te nevladine organizacije. Iz koalicije „Pod lupom“, koja prati zakonitost izbornog procesa u BiH, nedavno su izrazili bojazan da bi oktobarski izbori u BiH mogli biti jedni od 'najprljavijih' do sada. Iz Instituta IFIMES iz Ljubljane, koji prate političke procese na Balkanu, nedavno su saopćili da aktuelno rukovodstvo CIK-a nema kredibilitet da provede izbore u BiH.

#BiH