Članak

Prvi put koristit će se prozirne kutije na izborima

Brus Berton (Bruce), šef Misije OSCE-a u BiH kazao je da efikasna demokratija znači da javnost mora imati povjerenja u izbore.

SARAJEVO, (Patria) - Irena Hadžibadić, predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH na današnjoj press konferenciji je kazala da će tokom Općih izbora u BiH prvi put biti korištene providne kutije. Uz pomoć OSCE-a i Ambasada SAD, Norveške i Velike Britanije kupljeno je 10.000 glasačkih kutija i 60.000 posebnih sigurnosnih pečata.

- Transparentne kutije povećavaju povjerenje u izborni proces. Postojeće su dotrajale, teške su i vrlo nepraktične za transport. Mi smo ih morali koristiti jer u bh. institucijama nije bilo dovoljno razumijevanja za nabavku prozirnih kutija - kazala je Hadžiabdić.

Brus Berton (Bruce), šef Misije OSCE-a u BiH kazao je da efikasna demokratija znači da javnost mora imati povjerenja u izbore.

- Samo uz ponovno uspostavljanje tog povjerenja moguće je imati izbore kao stvarni odraz volje građana - istakao je ambasador Berton tokom primopredaje prozirnih kutija. 

Američka ambasadorica u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) rekla je da će kutije omogućiti građanima da imaju više povjerenja u izborni proces.

- Ovo je važna godina za BiH. Građani BiH zaslužuju da imaju povjerenja u izborni proces koji će odražavati njihovu istinsku volju. Na ovaj način posmatrači će moći vidjeti da nijedan listić nije ubačen u kutiju prije otvaranja glasačkog mjesta - kazala je Kormak.

Ipak, ističe da su glasačke kutije tek poluprozirne, kako bi se osigurala privatnost svakog pojedinca. 

- Ovo je važan, ali ipak samo jedan mali korak u unapređenju izbornog procesa. Dugoročna rješenja zahtijevaju potpunije reforme, što podrazumijeva izmjenu zakonodavstva - zaključila je ambasadorica.

#BiH