Članak

Zastupnik DF-a Dževad Adžem opravdao povjerenje građana u Parlamentu FBiH

Adžem je prisustvovao svim sjednicama federalnog parlamenta ali i svim manifestacijama koje je organizovao nevladin sektor uz aktivno učešće u raspravama i panel diskusijama.

SARAJEVO, (Patria) - Zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dževad Adžem u svom prvom mandatu, prema svim pokazateljima, opravdao je ukazano povjerenje građana koji su ga izabrali za zastupnika.

Istraživanja nevladinih organizacija pokazuju da se radi o jednom od najaktivnijih zastupnika u Parlamentu FBiH. U prvoj godini zasjedanja Predstavničkog doma Adžem je pokrenuo inicijative iz oblasti zaštite prava demobilisanih boraca, te inicijativu za formiranje centara za prekvalifikaciju kojom bi se 130 hiljada građana koji se nalaze na biroima za zapošljavanje bez ikakvih kvalifikacija pomoglo da postanu konkurentni na tržištu rada.

Obzirom da dolazi iz BPK, Adžem je konstantno skretao pažnju na teško stanje u ovom kantonu. U 2016. godini je upozoravao Parlament na teško stanje u BPK, njegovu fiskalnu neodrživost bez adekvatne podrške Vlade Federacije, a inicijativama se izborio za dopunu Transportne strategije kojom je brza cesta za Goražde označena kao jedan od najvažnijih projekata u oblasti cestovnog povezivanja BPK sa Sarajevom. Njegovim inicijativama i pritiskom na Vladu FBiH ova putna komunikacija uvrštena je u PJI i time je ovaj infrastrukturni projekat postao najvažniji projekat za prostor BPK. Adžem je prisustvovao svim sjednicama Federalnog parlamenta.

Na portalu Javnarasprava.ba ocijenjen je kao jedan od najodgovornijih poslanika zbog „činjenice da je javno i konkretno odgovorio građanima na sva postavljena pitanja“. Nakon diskusije Dževada Adžema, Elvira Karajbića i Faruka Ćupine oboreni su izvještaji o radu i izvještaj o realizaciji budžeta Vlade Federacije.

Prema zvaničnim podacima, Adžem je u 2017. godini, pored zastupnika SDP-a Elvira Karajbića, bio poslanik sa najviše diskusija u Predstavničkom domu. Aktivan je bio i u 2018. godini iako je Parlament FBiH imao mali broj sjednica. 

Adžem je angažman imao i u oblasti boračko-invalidske zaštite i rješavanje problema demobilisanih boraca kao i pri usvajanju Zakona o vantjelesnoj oplodnji.

Statistički gledano, Dževad Adžem je na kraju četvorogodišnjeg mandata najaktivniji parlamentarac Kluba zastupnika DF-a sa 95 aktivnosti, a imao je veće poslaničko djelovanje od šest predstavnika Parlamenta FBiH iz BPK zajedno.

#Izbori2018