Članak

Semezdin Mehmedinović dobitnik nagrade Mirko Kovač za najbolji roman

Nagrada je dodijeljena na petim Danima Mirka Kovača u Rovinju.

ROVINJ, (Patria) - Bh. književnik Semezdin Mehmedinović dobio je nagradu Mirko Kovač za najbolji roman. Mehmedinović je nagradu dobio za roman “Me’med, crvena bandana i pahuljica” u izdanju Frakture iz Zaprešića. 

Nagrada je dodijeljena na petim Danima Mirka Kovača u Rovinju.

Ovo je druga velika nagrada za jednog od najboljih bh. književnika. Podsjećamo, Mehmedinović je prije sedam dana u Tuzli dobio nagradu Meša Selimović za isti roman.

Knjiga “Pušači crvenog bana” Svetislava Basare u izdanju Lagune iz Beograda proglašena je za najbolju zbirku eseja. Za najbolje djelo mladoga autora nagrada Mirko Kovač pripala je romanu “Proljeće se na put sprema” Bojana Krivokapića u izdanju Red box iz Beograda.

Za najbolji scenario po snimljenom filmu nagrađen je “Kratki izlet” Igora Bezinovića i Ante Zlatka Stolice u produkciji Studija Pangolin iz Zagreba.

Žiri je odlučivao u sastavu Vlaho Bogišić, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavićević i Dragan Radulović, a Nagrada Mirko Kovač sastoji se od novčanog dijela za svaku kategoriju u iznosu od 5.000 eura i povelje.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Mirko Kovač u kategoriji za najbolje djelo mladog autora bili su Dragan Markovina za knjigu “Između crvenog i crnog”, Vladimir Tabašević za roman “Tiho teče Misisipi” i Hana Jušić za scenario “Ne gledaj mi u pjat”.

Prethodne nagrade za najbolju knjigu eseja dobili su Svetlana Slapšak za “Leteći pilav”, Ivan Lovrenović za “Isusa u Ahmićima”, i Ivan Čolović za “Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita”.

Za najbolji scenario ranije su nagrađeni Vuk Ršumović za rad “Ničije dete”, Ivona Juka za tekst “Ti mene nosiš”, te Mirjana Karanović, Stevan Filipović i Darko Lungulov za “Dobru ženu”.

Za najbolji roman bili su nagrađeni Oto Horvat za knjigu “Sabo je stao”, “Doba mjedi” Slobodana Šnajdera i “Kad sam bio hodža” Damira Ovčine.

Dane Mirka Kovača organizuje Udruga Mirko Kovač u saradnji sa rovinjskim Otvorenim pučkim učilištem, a direktor projekta je izdavač Seid Serdarević,osnivač izdavačke kuće Fraktura.

#Lifemagazin