Članak

Ustavni sud BiH o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH

Skupština KS danas će izabrati delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH.

SARAJEVO, (Patria) - Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici razmatrat će zahtjev 27 poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine koje je 18. decembra donijela Centralna izborna komisija BiH.

Riječ je o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH, a prema donesenom Uputstvu koristi se popis iz 2013. godine i to po modelu 1-1-1 odnosno da će u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH biti biran najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Tako iz Unsko-sanskog kantona bira se šest delegata (dva Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i jedan Ostali). Iz Posavskog po jedan delegat iz sva tri konstitutivna naroda. Iz Tuzlanskog kantona osam delegata (tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva Ostala). Iz Zeničko-dobojskog kantona biralo se šest delegata (tri Bošnjaka, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Ostali). Iz Bosanskopodrinjskog kantona bira se po jedan delegat iz sva tri konstitutivna naroda. Iz Srednjobosanskog kantona šest delegata (po jedan Bošnjak, Srbin i Ostali, te tri Hrvata). Iz Hercegovačko-neretvanskog kantona bira se jedan Bošnjak, tri Hrvata i dva Srbina. Zapadnohercegovački kanton daje po jednog Srbina i Bošnjaka te tri Hrvata. Iz Kantona Sarajevo bira se devet delegata (tri Bošnjaka, jedan Hrvat, tri Srbina, dva Ostala). Iz Kantona 10 bira se šest delegata (tri Srbina, dva Hrvata i jedan Bošnjak).

Kako je saopćeno iz CIK-a dva kantona nisu uopšte dostavila kandidatske liste za Dom naroda, a to su Kanton 10 i SBK.

Delegati su već izabrani iz Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog i Unsko-sanskog kantona. Skupština KS danas će izabrati delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH.


 

#BiH