Članak

KOMENTAR Dodikov lov na Centralnu banku BiH i domaću valutu KM

Kao univerzitetski profesor monetarnih finansija, želim se osvrnuti na dva ključna pitanja koja je uvaženi Predsjedavajući Predsjedništva BiH postavio u svom obraćanju

Piše: Prof. dr. Dženan Đonlagić


U sklopu otvaranja "Ekonomskog foruma 2019" u Sarajevu, a u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Milorad Dodik sada u ulozi Predsjedavajuceg Predsjedništva BiH je, po ko zna koji puta, krenuo u "lov" na Centralnu banku BiH i domaću valutu KM!

Kao univerzitetski profesor monetarnih finansija, želim se osvrnuti na dva ključna pitanja koja je uvaženi Predsjedavajući Predsjedništva BiH postavio u svom obraćanju.

Prvo, pitao je kako misle u okviru kursa KM prema Euru očekivati da BiH može biti konkurentna?

Drugo, žestoko je kritikovao politiku i rukovodstvo Centralne banke BiH koja ne čini ništa kako bi investirala u bh. privredu. Iznio je podatak o kamatama koje je BiH plaćala stranim bankama, dodajući da je vrijeme da se putem obveznica počne razvijati privreda.

Idemo redom! Konkurentnost bh. privrede ne bi bila podignuta, povećana promjenom kursa KM naspram eura. Naime, kako domaća privreda uveliko zavisi o uvozu repromaterijala, sirovine i komponenti za proces finalne proizvidnje, promjena kursa bi dovela do povećanja cijena istih i na taj način bi troškovi proizvodnje bili još veći, što bi kao rezultat imali pad konkurentnosti bh. privrede. Rješenje nije, dakle, na adresi CBBiH tj. monetarnoj strani ekonomije i promjeni deviznog kursa KM, nego na strani fiskalne industrijske i investicione politike tj. na rastu ulaganja u proizvodnju, tehnologiju, istraživanje i razvoj kako bi smanjili, ublažili ovisnost o uvozu repromatetijala, komponenti i sirovina. Dakle, ne igrajte se sa deviznim kursom KM!

Drugo, pa nije CBBiH investiciona banka nego monetarna vlast zadužena za očuvanje stabilnosti cijena i novca iznad svega. Ne može CBBiH "glumiti" instituciju investicionih, razvojnih banaka. Rješenje ima i za ovo, gospodine Predsjedavajući. To je osnivanje Razvojne banke Bosne i Hercegovine. Da li bi podržali ovaj prijedlog? Takva jedna razvojna banka se onda moze uključiti u finansiranje strateških, razvojnih, mega projekata, koje bi zajednički definisali, recimo na nivou Vijeća ministara BiH i krenuli u pokretanje najvećeg, postdaytonskog novog investicionog ciklusa u domaćoj ekonomiji.

Pošto ste spomenuli potencijalni ekonomski razvoj i putem obveznica, evo slažem se, da državno Ministarstvo finasija i trezora bude emitent tih obveznica koje će biti ponuđene domaćim i stranim investitorima kao i svim štedišama koje drže ogromne novce u bankama da ih kupe. Na taj način se može doći do svježeg kapitala kojim će se finansirati veliki, razvojni projekti, a koje ćemo definisati na nivou države. Na ovaj način se može doći do prijekopotrebnog novog ekonomskog rasta u BiH, a koji nam je potreban od 5-7% na godišnjem nivou u srednjem roku.

#Biznis