Članak

Zastupnicima Prvi maj traje već pet mjeseci: Stiže nova plaća, a nije bilo ni jedne sjednice

Održali sjednicu Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u mandatnom periodu 2018. - 2022. godine

(Patria) - Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je u decembru prošle godine. Dom naroda se zbog čekanja presude Ustavnog suda BiH konstituisao nešto kasnije u februaru ove godine, ali od tada niti jedno zasjedanje se nije desilo. Osim pokušaja da se vanredno zasjeda zbog situacije oko migranata. Plaća uredno liježe i svaki mjesec na računima zateknu i više od po 5.000 KM. Tako stiže i peta (ne)zarađena. Interesantno je da još nikada niko nije pokrenuo inicijativu izmjena Poslovnika da se npr. ne može isplatiti plaća ukoliko nije bilo zasjedanja.

Konstituirajuća sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, nije nikada završena, jer nije izabrano rukovodstvo Komisije. Datum nastavka Konstituirajuće sjednice još nikada nije naknadno utvrđen.

Sve što su konkretno radili zastupnici i delegati je održana 1. sjednica Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u mandatnom periodu 2018. - 2022. godine. 

Na sjednici je razmatran veći broj obavještenja, dopisa i prijedloga odluka te zaključaka vezanih za rad oba doma Parlamentarne skupštine BiH. SNSD je za predsjedavajućeg Vijeća ministara predložio bivšeg ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltiju. Dok se to ne realizira može da stoji država. To je i zvaničan stav stranke na čijem čelu je Milorad Dodik, a izabrani dužnosnici ove stranke tako se i ponašaju.

Dokaz tome je i činjenica da SNSD nije predložio imena zastupnika za formiranje parlamentarnih komisija, bez čijeg postojanja Predstavnički dom Parlamenta BiH ne može raditi. 
Sve parlamentarne stranke izuzev SNSD-a brzo su nakon konstituirajuće sjednice dostavile svoje prijedloge za članove. No SNSD otvoreno je kazao da neće dostaviti imena svojih članova za učešće u ovim komisijama. 

#BiH