Članak

Radničko okupljanje u Zenici

Prema riječima Selvedina Šatorovića, predsjednika SSSBiH, u Zenicu samo nisu došli oni koji su pod patronatom Vlade Federacije BiH

(Patria) - Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH organizira danas u Zenici proslavu Prvog maja - Praznika rada, na kojem prisustvuje nekoliko stotina  članova sindikata iz cijele BiH. Naoružani pištaljkama i transparentima s porukama "Hoćemo opšti kolektivni ugovor", "Hoćemo Zakon o zaštiti na radu po mjeri radnika", "Hoćemo pravo na štrajk" i brojnim drugim koji ukazuju na problematiku radnika u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Selvedina Šatorovića, predsjednika SSSBiH, u Zenicu samo nisu došli oni koji su pod patronatom Vlade Federacije BiH. Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine zatražio je od vlasti da se posvete radničkim problemima i donesu zakone koji će im omogućiti prava dostojna čovjeka.

"Hoću da Vlada FBiH zna da nećemo ostati jedini dio Evrope koji nema utvrđenu najnižu cijenu rada i da ona ne može biti ispod 70 posto prosječne plate. Hoću da znaju da ovi ljudi, koji su danas ovdje, više vole BiH, državu i brinu o problemima iste od onih koji primaju velike plate i koji su položili zakletve za to", izjavio je Šatorović.

On je istakao da su došli upravo u Zenicu jer radnicima “Željezare” nije uvezan staž iako su davno ispunili uvjete za to.

#BiH