Članak

Uoči posjete Turskoj Dodik očekuje da Erdogan kaže da je potrebno formirati vlast

Milorad Dodik izjavio je da je njegov motiv posjete Republici Turskoj usmjeren ka poboljšanju ekonomskih odnosa.

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, na poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Тurskе Recepa Tayyipa Erdoğana, bit će u zvаničnoj pоsјеti Rеpublici Тurskој sutra 2. maja. Treći član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog preporuke ljekara neće putovati u Tursku, ali će u Tursku putovati predstavnik Kabineta Komšića.

Nakon zajedničkog odlaska u Brisel gdje su razgovarali sa evropskim zvaničnicima, ovo je prva službena zajednička posjeta članova Predsjedništva BiH jednom od predsjednika druge države. 

Očekuje se da će teme razgovora biti unapređenje saradnje BiH i Turske, u oblasti poljoprivrede, turizma i trgovine, ali i put Sarajevo-Beograd koji bi trebala finansirati Turska. 

Milorad Dodik izjavio je da je njegov motiv posjete Republici Turskoj usmjeren ka poboljšanju ekonomskih odnosa. Ključno pitanje je, kaže, da se otpočnu razgovori o turskoj podršci izgradnji trase autoputa Sarajevo-Beograd, koja je definisana na nivou BiH.

Razgovarat će se, kaže Dodik, i o formiranju vlasti na nivou BiH.  Očekuje, naveo je, da i od predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana čuje da je potrebno formiranje vlasti na nivou BiH.

"Očekujem da to čujem od Erdogana, što bi značilo da su se ovi u Sarajevu prekombinovali kada je riječ o opstrukciji formiranja vlasti... Juče sam dobio zabilješku koja govori da su diplomatski predstavnici BiH i EU održali sastanak na kojem je jasno rečeno da se EU priprema da da mišljenje za kandidatski status BiH za članstvo BiH do kraja maja... Međutim, to se neće desiti ako ne bude formirana vlast, ne samo na nivou BiH, već i u Federaciji BiH", rekao je Dodik.

#BiH