Članak

Na inicijativu gradonačelnika Skake 5. april utvrđen kao Dan početka opsade Sarajeva 92-95

Od naredne godine 5. april će se i zvanično obilježavati kao Dan početka opsade Sarajeva 1992.-1995.

SARAJEVO, (Patria) - Od naredne godine 5. april će se i zvanično obilježavati kao Dan početka opsade Sarajeva 1992.-1995. Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je jednoglasno usvojilo odluku kako bi se na prigodan i dostojanstven način obilježila najduža opsada jednog glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja, koja je trajala puna 44 mjeseca.

„Time je data insitucionalna podrška ovoj odluci na temelju koje će Grad Sarajevo, u partnerstvu sa ostalim nivoima vlasti i institucijama, objedinjavati i koordinirati svim prigodnim manifestacijama kojima ćemo obilježavati ovaj značajan datum u burnoj historiji našeg glavnog grada. To je naša obaveza ali i odgovornost prema stanovnicima i braniteljima koji su pre(živjeli) četiri teške godine opsade, odnosno da odamo počast ubijenim građanima i svima koji su svoje živote ugradili u temelje slobodnog i nikad pokorenog grada Sarajeva“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Obilježavanjem opsade sjećamo se dostojanstva Sarajeva i njegovih stanovnika koji su u vihoru rata, u gradu pod opsadom, branili civilizacijske vrijednosti, ljudsko dostojanstvo i suživot i tako pružali herojski otpor, ujedno prkoseći kroz umjetnost i kulturu.

#BiH