Članak

Hahn: BiH ne može ići dalje ako se ne formiraju vlade

On je kazao da je danas važan dan i za BiH jer je Komisija usvojila mišljenje za članstvo za BiH. 

BRISEL, (Patria) - Evropski komesar Johannes Hahn je kazao da je 2018. godine bila izvrsna godina za Zapadni Balkan. Najpozitivniji primjeri su Sjeverna Makedonija i Albanija koje su iskoristile sve ono što je već uspostavljeno u strategiji za Zapadni Balkan. 

„Albanija je provela značajnu transformaciju svog sistema pravosuđa i ovaj proces je od temeljnog značaja za borbu protiv korupcije i uspostavljanje povjerenja u pravosuđe.“ 

Hahn je kazao da je Sjeverna Makedonija sada jedina zemlja koja nema bilateralne sukobe sa zemljama u okruženju. 

On je kazao da je danas važan dan i za BiH jer je Komisija usvojila mišljenje za članstvo za BiH. 

„To je kritičan korak u našim odnsoiam i Unija će podržati procese u BiH i sad je ključno da se formiraju vlade na svim nivoima. Ne možemo ići dalje ako ne postoje sagovornici u ovom procesu. Na nivou Federacije kao i države, s obzirom da su se izbori održali u oktobru prošle godine“, kazao je Hahn.

Komesar je kazao da Srbija mora uspostaviti sporazum sa Kosovom.

„Kosovo mora ukinuti tarife na robe iz Srbije i BiH da bi nastavili dijalog sa Srbijom. Ja ću u junu pokušati riješiti ovu situaciju. Ne znam da li ćemo postići uspjeh, ali ćemo iskoristiti svaku mogućnost da riješimo ovo što šteti cijeloj regiji“, kaže Hahn.  

On je potcrtao da se na Zapadnom Balkanu ima uraditi još puno toga počevši od borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala, jačanje demokratskih institucija, pomirenje, dobrosusjedski odnosi, saradnja.  Hahn je kazao da je počinjanje pregovora dugotrojan proces.

„Cijeli proces s Hrvatskom je trajao osam godina i nerealno je da će novi proces pristupa biti kraći, ali se sve zasniva na ostvarenim rezultatima. Cijeli proces predstavlja poticaj da se promijeni na jedan prilagodiljiv način i prema EU standardima“, kazao je Hahn.  

#BiH