Članak

VSTV danas imenuje dva glavna kantonalna i četiri državna tužioca

Nakon imenovanja VSTV će razmatrati i pismo koje su uputili međunarodni zvaničnici.

SARAJEVO, (Patria) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH na današnjem zasjedanju trebalo bi imenovati nove glavne kantonalne tužioce Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Prema utvrđenoj bodovnoj listi, kandidati za glavnog tužioca Tužilaštva TK su Tomislav Ljubić i Dražena Pejanović, a za glavnog tužioca Tužilaštva USK Fadila Amidžić, Jasmin Mesić i Amir Midži. VSTV bi trebao izabrati i četiri državna tužioca. Nakon svih imenovanje članovi VSTV-a raspravljat će i o zajedničkom pismu šefa Delegacije i specijalnog predstavnika Evropske unije Larsa-Gunnara Wigemarka, otpravnice poslova Ambasade SAD-a Ellen J. Germain i šefa Misije OSCE-a u BiH Brucea Bertona koje je upućeno u utorak. U pismu su iznesene kritike na rad VSTV-a kada je riječ o imenovanjima nosilaca pravosudnih funkcija što se često odgađa ili ti procesi traju dugo. 

"Dešavanja u posljednje vrijeme se mogu odraziti na buduću finansijsku pomoć, dok bi vidljivi napredak u procesu pravosudne reforme osigurao dalju značajnu podršku EU-a, SAD-a i druga međunarodna ulaganja, koja zauzvrat potiču taj napredak", navodi se između ostalog u pismu. 

Prijedlogom dnevnog reda planirano je formiranje komisije za obavljanje razgovora s kandidatima za poziciju sudija Ustavnog suda Federacije BiH na šta je također upozoreno u pismu međunarodnih zvaničnika. 

Podsjećamo, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija prošle sedmice našao se u centru korupcijske afere kada je objavljen i video snimak na kojem on razgovara s privrednikom Nerminom Aleševićem o određenom predmetu u Tužilaštvu KS. Tegeltija je negirao umiješanost u korupciju, niti je odstupio sa funkcije predsjednika VSTV-a. U srijedu su pred tom pravosudnom institucijom održani protesti građana koji su tražili ostavke članova VSTV-a. Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet u ovom slučaju. Inspektor SIPA-e Marko Pandža koji je snimljen kako uzima mito od 2.000 KM kojim će "potkovati" Tegeltiju privremeno je suspendovan do okončanja disciplinskog postupka. 

#BiH