Članak

Toplotni talas ne jenjava: Temperature zraka u Francuskoj dosegle rekordnih 45,9 C

(Patria) – U jeku toplotnog talasa koji se širi zapadnom Evropom, Francuska je zabilježila dva stepena višu temperaturu zraka od ranijeg rekorda.

(Patria) – U jeku toplotnog talasa koji se širi zapadnom Evropom, Francuska je zabilježila dva stepena višu temperaturu zraka od ranijeg rekorda.

Iako tek na početku ljeta, temperature u Španiji, Francuskoj i većem dijelu zapadne Evrope su prešle uobičajene ljetne rekorde i uzrokovale požare koji su nanijeli ogromnu štetu. Zabilježene su i desetine smrtnih slučajeva.

Francuski Météo-France je u mjestu Gallargues-le-Montueux u petak u 16:20 izmjerio rekordnih 45,9C. Raniji rekord iz 2003. godine od 44,1C je dvaput potučen u petak; prvo u jugoistočnom gradu Carpentrasu gdje je temperatura dostigla 44,3C, te nešto kasnije u Villevieille u Provansi gdje je izmjereno 45,1C.

U Njemačkoj su temperature za 4 stepena više od najviših prosječnih u historiji te zemlje za mjesec juni, te više od rekordno visokih temperatura u junu 2003. godine.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u Ženevi saopćila je da će 2019. godina biti među najtoplijim godinama ikada.

I dok se sve više komentara poziva na globalne klimatske promjene, glasnogovornica WMO najavila je da će 'toplotni talasi biti sve intenzivniji, sve ekstremniji, počinjat će ranije, a završavati kasnije'.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pripisao je ekstremne vremenske uvjete globalnom zagrijavanju i podvukao potrebu prilagodbe društva i navika.

- Morat ćemo promijeniti naš sistem, način rada, graditi drugačije...', kazao je francuski predsjednik.

#Svijet