Članak

Crnadak na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU

Tokom obraćanja Vijeću za vanjske poslove EU ministar je još jednom potvrdio opredjeljenje BiH za što bolje odnose u regionu.

HELSINKI, (Patria) - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je 30. avgusta 2019. godine na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove Evropske unije u Helsinkiju. Na početku sastanka ministre su dočekali domaćini, ministar vanjskih poslova Finske, koja predsjedava Evropskom unijom, Peka Havisto i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini.

Glavne teme tokom rasprave o BiH bile su formiranje vlasti na svim nivoima i nastavak evropskog puta BiH. Tokom svog izlaganja, ministar Crnadak upoznao je učesnike sastanka da u razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH učestvuju tri političke partije – SNSD, HDZ i SDA, koje su 5. avgusta postigle sporazum o formiranju vlasti, a čije je sprovođenje predviđeno najkasnije do 5. septembra. Ministar Crnadak izrazio je nadu da će sporazum biti realizovan u predviđenom roku.

On je zahvalio za podršku EU za što bržim formiranjem vlasti, te za najavljeni nastavak zajedničkih aktivnosti kako bi BiH što prije dostigla kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. Ministar je takođe naveo da je radi omogućavanja fer i poštenih izbora neophodno što prije provesti preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) vezano za prijetnje i ucjenjivanje birača, kao i za zloupotrebu javnih RTV servisa. Preporuke OEBS-a su, rekao je ministar Crnadak, do sada bile ignorisane i u budućem odnosu BiH i EU potrebno ih je staviti u prvi plan.

Tokom obraćanja Vijeću za vanjske poslove EU ministar je još jednom potvrdio opredjeljenje BiH za što bolje odnose u regionu i pozvao Prištinu da što prije ukine nedemokratske i antievropske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.
Na marginama ministarskog sastanka, ministar Crnadak imao je niz bilateralnih susreta.

Tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Slovačke i predsjedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom dogovoreno je da će dvojica ministara zajedno otvoriti Počasni konzulat BiH u Slovačkoj u Sevecu kod Bratislave 5. septembra

#BiH