Članak

Talibani napali Kunduz na sjeveru Afganistana

(Patria) – Talibani su izvršili masivni napad na jedan od najvećih gradova u Afganistanu, Kunduz, saopćila je vlada te zemlje.

(Patria) – Talibani su izvršili masivni napad na jedan od najvećih gradova u Afganistanu, Kunduz, saopćila je vlada te zemlje.

Uprkos tekućim pregovorima sa SAD na zaustavljanju dugog rata, militanti nastavljaju napade u nastojanju da potisnu strane snage iz zemlje.

U napadima su do sada izgubljena tri života, a 40 osoba je povrijeđeno. Epilog krvavih napada će vjerovatno biti veći jer borbe koje se odvijaju u različitim dijelovima grada sprečavaju vozila hitne pomoći da napuste bolnicu.

U Afganistanu je ostalo oko 20.000 američkih i NATO trupa nakon što su se formalno povukli 2014. godine. Angažirani su na obuci i podršci vladinim vojnim snagama koje se bore protiv talibanskih militanata i lokalnih grupa povezanih s ISIL-om.

Talibani nastavljaju krvave pohode na civilno stanovništvo i državne sigurnosne snage i dok njihovi lideri pregovaraju sa američkim mirovnim izaslanikom u Qataru o prekidu rata koji traje već 18 godina.

Američka vlada od talibana zahtijeva garanciju da Afganistan neće izvoditi terorističke napade poput onog 11. septembra 2001. iza kojeg stoji al-Qaida, čijeg lidera je štitila talibanska vlada, piše Guardian.

Afganistansko stanovništvo je zabrinuto da bi naglo povlačenje stranih trupa iza sebe ostavilo krhku državnu vojsku, te samo ohrabrilo talibane koji bi povlačenje smatrali vlastitom pobjedom.

Talibani su zaposjeli Kunduz koji se nalazi usred poljoprivrednog regiona u blizini Tajikistana u toku dvije sedmice 2015. godine, prije nego što su se povukli pred vojnom ofanzivom afganistanske vlade potpomognutom NATO snagama.

 

 

#Svijet