Članak

Predstavnički dom FBiH: Burna rasprava o notarskoj problematici i posljedicama odluke Ustavnog suda

Na predložena zakonska rješenja upućeni su brojni amandmani.

SARAJEVO, (Patria) - Predstavnički dom Parlamenta FBiH okončao je raspravu o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, te setu pet zakonskih rješenja povezanih s ovim zakonom. 

Apelaciju na Zakon o notarima Utavnom sudu uputila je bivša potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić, dok je na zakone o nasljeđivanju, registraciji poslovnih subjekata, stvarnim pravima, Porodičnom i Zakonu o zemljišnim knjigama, apelaciju uputio aktuelni potpredsjednik Milan Dunović..

Na predložena zakonska rješenja upućeni su brojni amandmani. Tri amandmana uputio je Klub DF-GS na Prijedlog zakona o notarima. 

S obzirom da se o šest zakona raspravlja u paketu, Klub DF-GS uputio je osam amandmana i na Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o nasljeđivanju u FBiH. Isto toliko amandmana uputio je i Klub SDP-a.

Na Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH Klub DF-GS uputio je 15 amandmana, dok je SDP uputio14 amandmana na Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o stvarnim pravima.

Šef Kluba DF-GS Alma Kratina kazala je tokom rasprave da je Parlament FBiH u obavezi provesti presudu Ustavnog suda. 

“Ističe rok od šest  mjeseci 15. novembra. Narušena je volja građana ko će sačiniti određene isprave, o tome trebamo razgovarati. Materjal od Vlade koj smo dobili nije materijal kroz koji će se provesti presuda. Usvajanjem amandmana možemo ići u pravom smjeru. I premijer će trpiti posljedice za neprovođenje presuda Ustavnog suda. Jasno je šta treba uraditi.

Albin Muslić, zastupnik SDP-a upitao je jesu li predložene izmjene zakona u duhu presude Ustavnog suda, naročito u pogledu kontatacije oštrine, u smilsu slobode ugovaranja. 

“Imate li podatak koliko je do danas sačinjeno notarski obrađenih isprava i potencijalno parnica po tim ispravama”, pita Muslić.

Mirsad Čamdžić zastupnik Naše stranke kaže da nemaju povjerenja da s se ovim želi provesti odluka, već da Vlada želi izigrati odluke Ustavnog suda. Novi prijedog Vlade je takav. Samo stvara privid izmjena. Umjesto ovjere potpisa uvodi se solemnizacija. Gdje notar treba objaviti šta je u ugovoru i građane izlaže dodatnom trošku”, zaključio je Čamdžić.

Ismet Osmanović, zastupnik SDA kaže da su notarske usluge preskupe u vremenu digitalizacije. 

“Građanima je u Zakonu o notarima bila nametnuta određena obaveza i to je protuustavno. U tom članu se navodi poslovi za koje je obavezna notarska obaveza. U Prijedlogu zakona Vlade FBiH uvodi se solemnizacija. U biti nije šija nego vrat. Građanin je ponovo u poziciji da mu je oduzeta sloboda izbora. Suština presude da bilo ko, bio notar ili advokat, ima pravo sastaviti bilo šta, a notar ima obavezu da to ovjeri. Kod solemnizacije ulazi se u sadržinu ugovora, da ga ispravlja, koriguje i da vam ponovo naplaćuje. Poštivanje presude Ustavnog suda bi bilo da kaže da građanin ima pravo da traži ovjeru, a ne da ima obavezu”, poručio je predsjednik FBiH Milan Dunović, koji je uputio apelaciju na pet zakona koji su bliski Prijedlogu zakona o notarima. 

Predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović potom je dao jednosatnu pauzu na kojoj će se Vlada FBiH izjasniti o amandmanima. 

#BiH #PredstavničkiDom #ParlamentFBiH #AlbinMuslić #ZakonONotarima