Članak

Mektić i danas slao urgencije za hitno otvaranje privremenog prihvatnog centra u Blažuju

Ministarstvo sigurnosti BiH je od svih nadležnih institucija tražila da što hitnije rješavaju probleme i obaveze vezano za migrantskiu situaciju

SARAJEVO, (Patria) - Stotine migranata smještenih u improviziranom kampu Vučjak kod Bihaća smrzavaju se sedmicama, a dolazak zime dodatno je pogoršao situaciju.
Pojedini šatori u kojima su smješteni migranti urušili su se pod težinom snijega, a migranti su prvi ovosezonski snijeg dočekali u papučama.

Ministarstvo sigurnosti BiH je od svih nadležnih institucija tražila da što hitnije rješavaju probleme i obaveze vezano za migrantskiu situaciju, posebno iznalaženje lokacije za prihvatne centre, kako bi se našao adekvatan smještaj prije zime, kazali su iz Ministasrtva sigurnosti Bih za Patriju.

„Posebno je to intenzivirano nakon što je Vlada FBIH ustupila dvije lokacije u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu“, kazali su.
 
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je i danas direktno kontaktirao međunarodne organizacije i domaće agencije kako bi se maksmalno ubrzale administrativne, ali i tehničke i građavinske pripreme za otvaranje privremenog prihvatnog centra u Blažuju, u koji bi trebali da se izmjeste migranti koji su trenutno smješteni na Vučjaku. 

„Građevinski radovi na adaptaciji ovog objekta trebali bi početi sutra i očekujemo da će za dvije-tri sedmice u ovaj objekat biti smješteni prvi migranti“, dodaju iz Ministarstva sigurnosti za Patriju.
 


 

#BiH #Vučjak #DraganMektić #KasarnaBlažuj