Članak

Novo Vijeće ministara BiH do kraja godine?

Imena kandidata za ministre i zamjenike trebala bi biti poznata vrlo brzo kako bi nadležne institucije izvršile potrebne provjere za imenovanje. 

SARAJEVO, (Patria) -  Četvrta hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za četvrtak, 5. decembra 2019. godine s početkom u 10 sati, a na dnevnom redu je potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD).

Također na dnevnom redu je i imenovanje članova stalnih komisija Predstavničkog doma: Ustavnopravne komisije, Komisije za vanjske poslove, Komisije za vanjsku trgovinu i carine, Komisije za finansije i budžet, Komisije za saobraćaj i komunikacije, Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Nakon što Tegeltija bude potvrđen za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH vrlo brzo uslijedit će i imenovanje ministara u Vijeću ministara BiH. 

Još prije nekoliko mjeseci postignut je dogovor između SDA, HDZ BiH i SNSD-a o raspodjeli resora. Tako su SNSD-u pripale osim mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarske pozicije i to u Ministarstvu prometa i komunikacija, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice iz reda Ostalih.

HDZ će i dalje zadržati ministarstva finansija i trezora, te pravde, a dobit će i Ministarstvo civilnih poslova.

SDA će sa partnerima Demokratskom frontom i Savezom za bolju budućnost podijeliti tri pozicije u Ministarstvu vanjskih poslova (SDA), Ministarstvu sigurnosti (SBB) i Ministarstvu odbrane (DF).

Imena kandidata za ministre i zamjenike trebala bi biti poznata vrlo brzo kako bi nadležne institucije izvršile potrebne provjere za imenovanje. 

#BiH #VijećeMinistaraBiH #ZoranTegeltija