Članak

Oko za oko: Rusija namjerava protjerati dvojicu njemačkih diplomata

Ruske vlasti saopćile su u čevrtak da namjeravaju protjerati dvojicu njemačkih diplomata.

(Patria) – Ruske vlasti saopćile su u čevrtak da namjeravaju protjerati dvojicu njemačkih diplomata kao uzvratni udarac njemačkim vlastima koje su prošle sedmice protjerale dvojicu ruskih diplomata zbog sumnje da su umiješani u atentat.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je putem svog Facebook profila da su dvojica njemačkih diplomata proglašeni personae non gratae te da im je ostalo 7 dana do obaveznog napuštanja zemlje.

U saopćenju se također navodi da se ministarstvo 'snažno usprotivilo neutemeljenoj odluci' o protjerivanju ruskih diplomata.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je da žali zbog odluke ruske vlade koja 'šalje pogrešan signal i nije opravdana'.

Tenzije između dvije zemlje su u porastu otkako je u avgustu u Berlinu ubijen aktivista rusko-gruzijskog porijekla za što njemačke vlasti sumnjaju na umiješanost ruske ili čečenske strane.

- Postoji dovoljno dokaza da je ubistvo izvršeno od strane ili državnih agencija Ruske federacije ili Autonomne republike Čečenije kao dijela Ruske federacije, podvukle su njemačke vlasti početkom decembra u saopćenju koje je također izdala njemačka ambasada u Moskvi.

I dok Njemačka zamjeri Moskvi odsustvo saradnje u istrazi, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je na zajedničkoj konferenciji za medije prošle sedmice u Parizu da se žrtva atentata Zelimkhan Khangoshvili borio na strani antiruskih separatista.

- Radi se o okrutnoj i krvožednoj osobi. U samo jednom napadu u kojem je učestvovao, usmrtio je 98 ljudi. Bio je jedan od organizatora eksplozija u moskovskom metrou, izjavio je Putin dodavši da je zahtjev Rusije za njegovom ekstradicijom bio odbijen.

Zvanični Berlin je potvrdio da vjeruje da je 'Tornike K. uistinu bio uključen u vojne sukobe sa Ruskom federacijom', boreći se sa čečenskim militantnima od 2000. do 2004., te u ime gruzijske vlade u avgustu 2008. i to u jedinici određenoj za odbranu Južne Osetije.

Njemačke vlasti su također negirale da su znale za ruski zahtjev za ekstradicijom, dok je Merkel izjavila da je prilikom sastanka u Parizu kazala svom ruskom kolegi da od njega očekuje saradnju sa istražiteljima, piše Euronews.

 

 

#Svijet