Članak

OŠ “Saburina“ uz pomoć ambasada u novom ruhu

Do kraja februara naredne godine bit će realizovan i posljednji preostali projekat ambasada V4 grupe.

SARAJEVO, (Patria) - U osnovnoj školi „Saburina", jednoj od najstarijih školskih ustanova u gradu, uspješno je realizovan projekat "Povećanja energetske efikasnosti objekta"..., a koji je dio projektne saradnje ambasada Slovačke, Japana, Poljske, Češke i Mađarske, uz učešće i podršku i Općine Stari Grad Sarajevo.

Projekat je počeo još u martu ove godine kada je, zahvaljujući donaciji Ambasade Slovačke Republike, u OŠ „Saburina“ ugrađen najmoderniji sistem grijanja putem električnih panela. Projekat je koštao oko 200.000 KM, a pored ambasade podržali su ga i Gradska uprava Grada Sarajevo, te Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Nakon toga, počeo je projekat zamjene stolarije – postavljanja novih prozora i unutarnjih vrata na cijelom objektu, a realizovali su ga Općina Stari Grad i Ambasada Japana u BiH. Postojeća stolarija bila je stara skoro 100 godina. Prozori u pojedinim učionicama i kabinetima više nisu imali svoju funkciju i nisu se mogli zatvoriti zbog deformacije okvira, pa je dolazilo do velike potrošnje prilikom grijanja zimi. Ovaj projekat finansirala je Ambasada Japana u BiH sa 150.000 KM, od čega je Općina Stari Grad snosila troškove poreza u iznosu oko 25.000 KM.

“Višegradska grupa: ambasade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke kojima se pridružila i ambasada Japana, uz učešće Općine Stari Grad, te jednim dijelom Gradske uprave i nadležnog kantonalnog ministarstva uključili su se u punu rekonstrukciju osnovne škole “Saburina”. Sve što je planirano završili smo i ostalo je još da uradimo fasadu na ovoj školi. Nadam se da ćemo to uspjeti u narednoj godini, možda uz podršku ovih ambasada, ali u svakom slučaju Općina će se svojim sredstvima i uz podršku određenih fondova uključiti u sanaciju fasade i tada ćemo završiti kompletan projekat,” izjavio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

U OŠ “Saburina“ urađena je i rekonstrukcija toaleta, uz zamjenu vodovodnih instalacija na spratu i u prizemlju objekta. Ova projekat finansirala je Ambasada Češke Republike iznosom od 19.000 KM, Općina Stari Grad sa 5.000 KM i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, mlade KS također sa 5.000 KM.

U ime ambasadora Višegradske grupe obratio se nj.e. Jakup Skalnik, ambasador Češke Republike.

„Ovaj projekat je jedan dobar primjer saradnje V4 grupe i drugih zemalja na dijeljenju temeljnih vrijednosti i potvrda saradnje na Zapadnom Balkanu. Svi smo sudjelovali na ovom projektu sa zajedničkim ciljem: poboljšati uvjete rada i učenja za oko 300 učenika nastavnika i osoblja i pri tome sačuvati historijsko naslijeđe grada Sarajeva;“ izjavio je ambasador Skalnik.

U konačnici, škola je dobila i rekonstruisanu biblioteku, te potpuno opremljeni i uređeni produženi boravak. Te je radove, iznosom od 40.000 KM finansirala Ambasada Republike Poljske.

Direktorica ove škole Meliha Parla kazala je da su i učenici i osoblje škole prezadovoljni urađenim projektom, te da se efekti već osjete.“Već se osjete bolji uslovi kroz toplotno zagrijavanja na električne panele gdje je temperatrua znatno veća, a uz nove prozore i vrata i potrošnja je manja. Sada je bolje i raditi, a postižu se već i novi uspjesi,“ kazala je direktorica Parla. U svom obraćanju izrazila je zahvalnost svim ambasadama koje su učestvovale u projektu, Općini Stari Grad, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Gradskoj upravi Grada Sarajevo.

Do kraja februara naredne godine bit će realizovan i posljednji preostali projekat ambasada V4 grupe. Radi se o projektu rekonstrukcije vanjskih terasa koje će iznosom od 46.000 KM finansirati Ambasada Mađarske u BiH.

Zahvaljujući Općini Stari Grad, ambasadama Slovačke, Češke, Poljske i Japana, Gradskoj upravi i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, mlade KS, jedna od najstarijih škola u Sarajevu, koja je i nacionalni spomenik dobija potpuno novo lice. Povodom završetka projekata učenici ove škole danas su održali svečani program za sve goste.

#Lifemagazin