Članak

Izbori u Velikoj Britaniji: Uvjerljiva pobjeda Konzervativne stranke, veliki poraz laburista

Konzervativna stranka odnijela je ubjedljivu pobjedu na prijevremenim općim izborima u Velikoj Britaniji.

(Patria) – Konzervativna stranka odnijela je ubjedljivu pobjedu na prijevremenim općim izborima u Velikoj Britaniji sa ukupno 365 mandata u parlamentu.

Zadnji put je Konzervativcima ovakvu pobjedu priredila Margaret Thatcher 1987. godine.

U odnosu na ranije izbore 2017. godine, Konzervativci sada imaju 66 novih pozicija u parlamentu, uključujući one na sjeveru Engleske gdje su desetljećima dominirali laburisti, kao i Blyth Valley, također jedno od uporišta laburista još od pedesetih godina prošlog stoljeća.

Lider laburista Jeremy Corbyn nazvao je izbore 'razočaravajućim' te je stavio do znanja da će podnijeti ostavku na čelno mjesto te stranke. Stranka je osvojila 203 mandata, što je gubitak od 42 mjesta u parlamentu.

Lider Liberalnih demokrata Jo Swinson koja je vodila kampanju za ostanak u EU, čak je izgubila mjesto člana parlamenta za East Dunbartonshire. Naime, njena stranka je ovog puta izgubila 4 mandata osvojivši ukupno 8.

Istovremeno, Škotska nacionalna stranka doživjela je nagli uspon sa 48 mandata (14 novih), što je Prvoj ministrici Nicoli Sturgeon 'vjetar u leđa' da intenzivira kampanju za novi referendum o nezavisnosti Škotske.

Predizborne ankete su pokazale da su najvažnija pitanja za britanske glasače bila Brexit i Nacionalno zdravstvo (NHS), slično kao i 2017. godine.

Ekonomija je na prethodnim izborima bila na trećem mjestu po značaju, međutim, ovog puta na njenom mjestu se našla problematika kriminala, dok ekonomija dijeli četvrto mjesto sa pitanjima okoliša.

 

 

#Svijet