Članak

Pobjeda nacionalista u Škotskoj može značiti novi referendum o nezavisnosti

Neočekivano veliki uspjeh Škotske nacionalne stranke (SNP) koja se žestoko protivi Brexitu, kao glavni ishod će vjerovatno imati drugi referendum o nezavisnosti Škotske.

(Patria) – Neočekivano veliki uspjeh Škotske nacionalne stranke (SNP) koja se žestoko protivi Brexitu, kao glavni ishod će vjerovatno imati drugi referendum o nezavisnosti Škotske.

Na osnovu prvog prebrojavanja glasova, predviđa se da će SNP od 59 mjesta u parlamentu Škotske zauzeti 55. Njihova cjelokupna predizborna kampanja temeljila se na ideji novog referenduma o nezavisnosti.

Na zadnjem referendumu o nezavisnosti Škotske, secesiju je podržalo 45%, a odbacilo 55% Škotlanđana, ali navodeći kao argument štetnost Brexita po Veliku Britaniju, lider SNP-a Nicola Sturgeon nastavlja intenzivno raditi na realizaciji novog referenduma.

Uprkos glatkoj pobjedi Konzervativaca i izvjesnosti Brexita, Sturgeon tvrdi da Boris Johnson nema mandat da izvede Škotsku iz EU.

- Mi ne želimo Brexit. Boris Johnson možda ima mandat da izvede Englesku iz EU, ali on nema mandat da izvede Škotsku iz EU, kazala je za Sky News Prva ministrica i lider SNP-a Nicola Sturgeon dodajući da joj je izborni rezultat dao mandat da 'narodu Škotske ponudi da sami izaberu svoju budućnost'.

Britanski ministar Michael Gove izjavio je da bi još jedan referendum o nezavisnosti ugrozio i Škotsku i Veliku Britaniju, čak iako su Škotlanđani izglasali nacionaliste koji zagovaraju tu ideju.

 

#Svijet