Članak

Postizborno restruktuiranje: Novi članovi parlamenta i pripreme za Brexit

Nakon uvjerljive izborne pobjede prošle sedmice, britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak će ukazati dobrodošlicu novim članovima parlamenta iz redova Konzervativne stranke.

(Patria) – Nakon uvjerljive izborne pobjede prošle sedmice, britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak će ukazati dobrodošlicu novim članovima parlamenta iz redova Konzervativne stranke.

Prvi zadatak novog sastava bit će sprovedba Brexita do 31. januara; vlada je već stavila do znanja da planira ponovo proslijediti prijedlog Sporazuma o povlačenju za ratifikaciju prije Božića kako bi se mogao odobriti do roka za Brexit 31. januara.

Novi članovi parlamenta zauzet će nova mjesta u Donjem domu u utorak i potom izabrati predsjedavajućeg. Pritom svih 650 zakonodavaca treba položiti zakletvu što će vjerovatno potrajati nekoliko dana.

Kraljica Elizabeta II u čevrtak će održati govor koji je sastavila vlada premijera Johnsona o daljim planovima administracije.

Nakon usvajanja prijedloga Sporazuma o povlačenju, započet će pregovori između Londona i Brisela o novom programu koji uključuje ekonomski i strateški odnos dvije strane.

Johnsonov prijedlog sporazuma podrazumijeva prelazni period koji će trajati do kraja 2020. godine. Ukoliko se do tada ne postignu nova ekonomska partnerstva uključujući trgovinski odnos sa dosadašnjim primarnim partnerom EU, Velikoj Britaniji prijeti neizvjesna ekonomska budućnost.

Konzervativni član parlamenta Micheal Gove otkrio je da će novi trgovinski sporazum sa EU biti zaključen naredne godine. 'Napustit ćemo Evropsku uniju prije 31. januara iduće godine a potom zaključiti pregovore sa EU o novom okviru slobodne trgovine i prijateljske saradnje koju ćemo s njima postići do kraja iduće godine', tvrdi Gove.

Međutim, glavni pregovarač za Brexit ispred EU, Michel Barnier, ne djeluje tako optimistično. Naime, on sumnja da će se pregovori o trgovinskom sporazumu zaključiti takvom brzinom jer su i dosadašnji bili 'teški i zahtjevni', te je upozorio Veliku Britaniju da EU 'neće tolerirati nepoštenu konkurentnu prednost', piše Euronews.

 

#Svijet