Članak

Na prvoj liniji migrantske krize: Grčka 'puca' pod pritiskom 90.000 izbjeglica

Uprkos zimskim vremenskim uvjetima, u Grčku svakodnevno pristižu novi migranti.

(Patria) – Uprkos zimskim vremenskim uvjetima, u Grčku svakodnevno pristižu novi migranti.

Samo u septembru u Grčku je stiglo 10.551 osoba od kojih će većina tražiti azil.

Nova grčka vlada desnog centra našla se pod rastućim pritiskom da zauzme oštriji stav spram dolazaka u odnosu na prethodni sastav. Premijer Kyriakos Mitsotakis zatražio je od EU da pokaže više solidarnosti prema Grčkoj kao i drugim zemljama na 'prvoj liniji' poput Turske koje pokušavaju izaći na kraj sa stotinama hiljada migranata i izbjeglica.

Svježi podaci pokazuju da se samo na otocima Samos, Lesbos, Chios, Kos i Leros nalazi 40.000 muškaraca, žena i djece. Oni su uglavnom smješteni u prebukiranim kampovima dizajniranim za mnogo manju brojnost. Vlada je do sada uspjela prebaciti samo 10.000 osoba u unutrašnjost u nastojanju da bar donekle relaksira situaciju na otocima.

Zvanična Atina smatra da Brisel mora što prije prepoznati potrebu da i druge zemlje članice EU preuzmu jednake dijelove 'tereta' azilanata.

Premijer Mitsotakis je prošle sedmice kazao Evropskoj komisiji da je Grčka 'dosegla svoj limit' i da više sama ne može upravljati problemom.

- Ovo nije grčko-turski problem. Radi se o problemu Evropske unije u cjelini i od vas tražimo pomoć, kao i čvrst stav EU, kazao je Mitsotakis EU zvaničnicima prilikom njihove posjete Atini.

Prema podacima UNHCR-a, trenutno se u Grčkoj nalazi oko 90.000 izbjeglica što je više nego ukupan broj azilanata registriran u Italiji, Španiji, Malti i Kipru.

Kipar se također suočio sa velikim brojem dolazaka i u odnosu na druge EU zemlje prednjači po broju zahtjeva za azil po glavi stanovnika.

- Po trenutnoj dinamici, Kiar će u narednih 5 godina imati oko 100.000 izbjeglica i migranata, tvrdi ministar unutarnjih poslova Constantinos Petrides i napominje da se radi o skromnoj procjeni te da je to 'mnogo ljudi za zemlju veličine Kipra'.

Istovremeno, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nastavlja upozoravati da će 'otvoriti vrata' za izbjeglice prema Evropi.

Više od 4 miliona izbjeglica iz Sirije je registrirano u Turskoj a stav domaćeg stanovništva i vlasti prema azilantima je značajno promijenjen zbog ekonomske krize i nezaposlenosti u zemlji.

EU nastavlja obećavati 'zajedničku strategiju' na temelju koje bi zemlje članice konfrontirale fenomen koji nema namjeru usporiti niti nestati, piše britanski Guardian.

 

#Svijet