Članak

Bejrut gori: Na desetine demonstranata povrijeđeno u sukobima sa sigurnosnim snagama

Antivladini protesti u Libanu koji traju od oktobra, eskalirali u u toku vikenda kada su sigurnosne snage upotrebom sile pokušale potisnuti demonstrante.

(Patria) – Antivladini protesti u Libanu koji traju od oktobra, eskalirali su u toku vikenda kada su sigurnosne snage upotrebom sile pokušale potisnuti demonstrante.

Građani protestuju protiv vlade koju smatraju glavnim krivcem za propalu ekonomiju i nezaposlenost u zemlji.

Demonstranti su na policiju bacali flaše i petarde, a policija je odgovarala suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima.

Libanska ministrica unutarnjih poslova Raya el-Hassan naložila je istragu (pre)oštre akcije sigurnosnih snaga u subotu koja je za posljedicu imala desetine povrijeđenih demonstranata. Ona je pritom upozorila na moguće 'infiltracije' koji koriste proteste da izazovu 'konfrontacije'.

Podsjetimo, protesti protiv vladajuće elite koji su počeli su u oktobru, doveli su do ostavke premijera Saada al-Haririja, nakon čega nova vlada još uvijek nije formirana.

Protesti su dobili obilježja nasilja u toku prošlog vikenda, uoči sastanka najavljenog za ponedjeljak kada će libanski parlament razmatrati imenovanja za novog premijera pri čemu postoji mogućnost povratka Haririja u vladu.

Protesti u Libanu su uobičajena pojava zadnjih 10 godina i prevazilaze dotadašnje sektaške podjele koje su dovele do građanskog rata (1975. – 1990.).

Građani su bijesni na vladajuću elitu koja nije učinila ništa konkretno da riješi probleme na polju stagnirajuće ekonomije, nestašica, nedostatka gotovine, visoke stope nezaposlenosti, loših komunalnih usluga i korupcije.

Demonstranti zahtijevaju da se zaustavi korupcija u vladi, restruktuira politički sistem kako bi se formirao nezavisni, nesektaški kabinet, piše BBC.

 

#Svijet