Članak

'Klasična plava' je boja godine 2020.

Svjetski autoritet za boje Pantone objavio je da je 'klasična plava' boja godine 2020.

(Patria) - Svake godine svjetski autoritet za boje - Institut Pantone objavi izvještaj o trendovima boja, najavljujući boje koje će se u narednoj godini primjenjivati u modnoj industriji, dizajnu enterijera, dizajnu nameštaja, grafičkom dizajnu i drugim srodnim industrijama.

Uobičajeno je da se boje koje se pojave na modnim pistama ključnih modnih dizajnera uglavnom 'presipaju' i na druge sfere dizajna, naročito enterijera i grafičkog dizajna.

Tako je 'ultraljubičastu' koja je bila Boja godine za 2018. te ovogodišnju 'koraljnu' zamijenila 'klasična plava' koja je bila toliko uspješna u toku ove godine da je proglašena Bojom godine 2020. - što znači da ćemo je susretati u još većoj mjeri na pistama i u prostorima.

Klasična plava kao boja neba i mora je prisutnija i od boje 'zelenila'. Neki idu dalje pa špekuliraju da odabir boje ima i političku konotaciju jer je plava boja mira ali i svjetskih saveza poput UN-a, EU i NATO.

Stručnjaci instituta Pantone za klasičnu plavu kažu da je 'bezvremena i elegantna u svoj svojoj jednostavnosti. Podsjeća na nebo pri zalasku sunca, potiče na razmišljanje, te naglašava našu želju za stabilnim temeljima na kojim možemo rasti dok prelazimo prag nove ere...'.

- Živimo u vremenu koje zahtijeva povjerenje i vjeru. Upravo Pantone Classic Blue 194052 izražava takvu sigurnost i konstantnost – solidna i pouzdana boja na koju se uvijek možemo osloniti. Bezgranična plava koja podsjeća na nepregledno i beskonačno plavo večernje nebo ohrabruje nas da pogledamo iza očiglednog i razmišljamo izvan okvira i dublje, proširimo našu perspektivu i otvorimo tok komunikacije, kaže Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Pantone instituta. 

Klasična plava nam donosi osjećaj mira i pruža utočište. Stručnjaci za boje tvrde da jača koncentraciju i fokus, te doprinosi jasnoći, dok plavi tonovi sa refleksijom snaže otpornost.

Sa klasičnom plavom igrate na sigurno baš kao što je i sama boja – sigurna i pouzdana pa je možete unijeti u vaš enterijer tako što ćete presvući vašu omiljenu sofu u plavi pliš, obojiti zid klasičnom plavom ili postaviti plavu tapetu s omiljenim uzrokom na strateški odabran zid.

Ako ste žena, lakirajte nokte u plavo ili obucite plavu haljinu i - posmatrajte šta će se desiti.

Postaćete još sigurniji u sebe i bićete u trendu cijelu 2020. godinu.

 

 

#Lifemagazin