Članak

Novaliću ne smeta što osuđeni Omanić bira direktora Razvojne banke FBiH!

Salko Selman (SDA) došao je na mjesto direktora Razvojne banke Federacije BiH 2014.

Piše A. Čorbo-Zećo


Nakon što je Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH konačno smijenio Salku Selmana, predsjednika Uprave Razvojne banke, užurbano se radi na Konkursu za novog direktora Razvojne banke.
No, sudeći po Komisiji koja će birati novog direktora crno nam se piše. 

Među onima koji će se nešto pitati kada je riječ o imenovanju prvog čovjeka Razvojne banke FBiH je i Asim Omanić (SDA), kojeg je Općinski sud u Zenici proglasio krivim za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Neshvatljivo je da Vlada FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem surađuje s ovakvim kadrovima, još je teže shvatiti da ih imenuju i kadroviraju na ovako značajne funkcije.

Omanić je osuđen prema optužnici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona iz 2015. godine, dok je bio uposlenik kompanije "Jata Group".

Omanić je, zajedno s optuženima Hamzalijom Mehmedovićem i Aidom Krehić, osuđen na šest mjeseci zatvora.

Prema optužnici Tužilaštva ZDK, Omanić je 2010. godine, kao tadašnji predsjednik NO firme ŽGP Zenica, iskorištavanjem svog službenog položaja, potpisao ugovor o zajmu s dioničarom društva ŽGP-a Mustafom Ibrićem u iznosu od 140.000 KM.

Pojedinci u Vladi FBiH, okupljeni oko vladajuće SDA, pokušali su ranije čak Omanića imenovati i za v.d. direktora Razvojne banke Federacije BiH, ali im to nije pošlo za rukom, te je na tu poziciju imenovan Samir Fejzić. Inače, Izvršni odbor Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine čini: predsjednik Igor Živko te članovi Božo Vukoja, Zvonko Landeka, Asim Omanić, Amir Avdić, Edin Bandić i Dino Hadžialić. 

Premijer Novalić nije želio komentirati kako je moguće da osoba koja je osuđena za zloupotrebu položaja i dalje sjedi u Izvršnom odboru Razvojne banke te kako će s takvim kredibilitetom nadgledati proces imenovanja budućeg direktora. Neki čak kazali da je šutnja odobravanje.

Salko Selman (SDA) došao je na mjesto direktora Razvojne banke Federacije BiH 2014., a do vrata ove važne institucije u zemlji, koja raspolaže sa blizu 100 miliona KM, dopratilo ga je mnoštvo afera, skandala i sumnjivih poslova. 

Čak je, jasni su pravnici, i samo imenovanje Selmana za prvog čovjeka Razvojne banke FBiH, kako je pisao NAP, u suprotnosti sa zakonom, jer je na ovu poziciju Selman je imenovan u vrijeme kada obnaša najmanje pet političkih funkcija, što je u direktnoj suprotnosti sa Članom 18. Zakona o Razvojnoj banci FBiH.

S obzirom na kredibilitet onih koji imenuju kadrove ne možemo očekivati kvalitetnije rješenje od Salmana čije je djelovanje obilovalo sumnjivim poslovima, kreditima po „jaranskoj“ liniji, a sve pod aminovanjem i odobravanjem SDA.

I sami radnici banke javno kažu da stanje u Banci daleko od onoga nivoa gdje bi trebala biti ova finansijska institucija. Banci su potrebni mladi, stručni kadrovi, koji mogu odgovoriti zadacima modernog razvojnog bankarstva, a ne stranački podobni koji odgovaraju vlastodršcima za privatne poslove.

#BiH #FadilNovalić #RazvojnaBankaFBiH #AsimOmanić