Članak

Granična policija BiH kao društvo jednog Galića, pravosuđe i država kao društvo nekoliko stranaka

Nadalje, dodaju da je Sedlo komandir kojeg Zoran Galić svake godine nagrađuje novčanom stimulacijom.

Piše: Rasim Belko


Zoran Galić (HDZ), Zlatna policijska značka iz 2014. i direktor Granične policije BiH od te 2014. godine doveo je ovu instituciju na najniži nivo, tako da se negdje može postaviti pitanje i treba li ovoj zemlji Granična policija. Oni koji vode računa o državi reći će treba, ali ne Zoran Galić ne treba biti na njenom čelu.

Veliko breme nepotizma, kriminala i afera nakupilo se u Galićevom dosijeu. Agencija Patria više puta o tome je pisala, ovo je najsvježiji: Hajduk Galić i granična hajdučija: Uništili patrolni brod, potopili ga u Savu i sve zataškali

Podaci u navedenom tekstu stigli su od savjesnih graničara Bosne i Hercegovine. A onda je stiglo novo pismo. Ovog puta s odranije poznate adrese, od osobe koja nam je u više navrata pisala o kriminalu pod okriljem Zorana Galića.

U novom pismu navodi se da su tačni podaci prethodnog teksta o potapanju patrolnog broda i dodaje da je komandir jedinice Orašje Zdravko Sedlo disciplinski progonio kormilara tog patrolnog broda (Sinautic Patrol), da je kriv jer je motor zaribao. Progonjeni policajac bio je na udaru unutrašnje kontrole, koja je platila vještaka, koji je obrazložio da je kormilar kriv, po principu kadija te tuži, kadija ti sudi.

Progonjeni policajac nakon svega privatno angažuje advokata, koji obara nalaz vještaka i oslobađa policajca.

Apsurd je da taj isti komandir Sedlo još jednog svog policajca disciplinski tereti da je kriv za štetu na motoru tog broda, dok nakon nekog vremena drugog policajca, čijim je nemarom brod potopljen i nastupila gotovo identična šteta, prikriva bez da je i poslao izvještaj o nastaloj šteti na imovini Granične policije Bosne i Hercegovine.

U pismu se navodi da svi znaju da je taj komandir miljenik Zorana Galića, a granični policajci kažu da je to prilično vidljivo, jer se komandir Sedlo ponaša kao da je jedinica Granične policije Orašje njegovo vlasništvo, te je vječiti komandir od osnivanja ove jedinice.

Nadalje, dodaju da je Sedlo komandir kojeg Zoran Galić svake godine nagrađuje novčanom stimulacijom.

Kada je riječ o servisiranju patrolnog broda i serviseru Tomi iz Hrvatske, u novom pismu se navodi da je pomenuti unovčio desetine hiljada eura od servisiranja broda, te da postoje ozbiljne indicije da je dijelio novac s računa s komandirom Sedlom.

Pošiljalac pisma dodaje da iznosi računa nisu bili nikada manji od 500 eura, a znali su biti i po 1.500 do 2.000 eura.

“To je posao Vladimira Popovića, ali svi znaju kako radi unutrašnja kontrola. Oni sjede na vratu onome ko nema političke veze”, kaže se u pismu.

Očito je da je Zoran Galić Graničnu policiju pretvorio u društvo jednog lica i jedne stranke.

A ta stranka je Hrvatska demokratska zajednica, na čijem čelu je još jedan kriminalom opterećeni lider Dragan Čović.

Čović čuva Galića, Galić čuva Čovićevo glasačko tijelo, a ako se šta proturi na graničnim prijelazima tim bolje.

Obojicu čuva Tužilaštvo. Pet godina se u Graničnoj policiji nakuplja kriminal. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tih pet godina pravi se slijepo. A znamo da nije slijepo. Danas tim Tužilaštvom kormilari Gordana Tadić. Poslušnica Dragana Čovića, kojoj kriminal nije prioritet.

Zapravo, osim čuvanja leđa kriminalnim bojovnicima i direktorima “legitimnog” čuvara hrvatskih nacionalnih interesa i kojekakvih skupova i sastanaka, glavna državna tužiteljica i ne radi mnogo.

Zato se Galić i osjeća slobodnim da provodi svoje zakone i pravila, a uzima državne pare. Uz sve, kuloarima žumori priča da bi mogao doći na čelo Federalne uprave policije. Odanost mu se izgleda isplaćuje.

Samo se pitam kako probosanske struje dopuštaju privatizaciju države i njenih institucija. Ili je možda i njima, Izetbegovićima, Komšićima, Radončićima i drugima u interesu da sve što je državno bude pretvoreno u društvo jednog lica. Ili možda DNS - društvo nekoliko stranaka!

Za Čovića, a Boga mi i Dodika to odavno znamo. 

#BiH #DraganČović #HDZBiH #GordanaTadić #DraganGalić #ZdravkoSedlo