Članak

Izetbegović: HDZ BiH da hitno predloži predsjednika FBiH

Dodao je da se Evropska komisija mora uključiti dodatno u migrantsku krizu u BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Nakon sjednice Predsjedništva SDA predsjednik Bakir Izetbegović je potvrdio imena kandidata za ministra vanjskih poslova i četiri zamjeničke pozicije u Vijeću ministara BiH. 

"Iskazana je podrška imenovanju gospodina Marija Nenadića za prvog čovjeka u Vladi KS. Kandidati za pozicije u Vijeću ministara BiH su: za ministra inostranih poslova predložena je gospođa Bisera Turković, za četiri zamjenika: Nezir Pivić za zamjenika ministra pravde, za zamjenika ministra komunikacija Nedžad Branković, za zamjenika ministra za ljudska prava doktor Dževad Mahmutović i za zamjenika ministra finansija i trezora gospodin Hazim Rančić", kazao je Izetbegović.

Kada je riječ o pregovorima sa HDZ-om Izetbegović je kazao da traže od HDZ da ne duži dalje i hitno dostavi ime za novog predsjednika FBiH kako bi se izvršilo imenovanje.

"To je početak formiranja nove strukture Vlade FBiH. Kada su u pitanju pregovori sa HDZ-om o Izbornom zakonu, neophodno je izdvojiti Mostar i iz tog paketa, moramo imati izbore u Mostaru iduće godine. Druge potrebne izmjene Izbornog zakona se moraju osigurati kroz porovođenje svih presuda Evropskog suda, isključujući uspostavu izbornih jedinica na osnovu etničkih principa".

Dodao je da se Evropska komisija mora uključiti dodatno u migrantsku krizu u BiH.

"EK se treba snažnije uključiti u rješavanje migrantske krize, nama migranti dolaze i nastavljaju ka zapadu, BiH je jedna od prolaznih teritorija. Trebamo pomoći tim ljudima i sjetiti se kroz šta je prošlo preko pola stanovništva BiH kada su se drugi brinuli o njima".

#BiH