Članak

Predstavnički dom o Budžetu za 2019. godinu

Danas će s početkom u 10 sati biti održana druga redovna sjednica Predstavničkog doma PS BiH, a na dnevnom redu je 46 tačaka.

SARAJEVO, (Patria) - Danas će s početkom u 10 sati biti održana druga redovna sjednica Predstavničkog doma PS BiH, a na dnevnom redu je 46 tačaka.

S obzirom na odluke o privremenom finansiranju, danas će konačno pred zastupnicima se naći Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu. Zbog neodržavanja sjednica otkako se ovaj dom konstituisao u decembru 2018. godine na čekanju su brojni projekti. Na dnevnom redu su i brojne saglasnosti za infrastrukturne projekte na Koridoru 5c, Vjetroelektranu Podveležje, projekte energetske efikasnosti u bolnicama.

Očekuje se da nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH i uspostavljanja parlamentarne većine bude konačno odblokiran i rad oba doma Parlamenta BiH. 

Do kraja decembra vjerovatno će biti održana još jedna hitna sjednica kako bi se izvršilo imenovanje ministara i zamjenika u Vijeću ministara BiH. Na prošloj sjednici održanoj 5. decembra za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH potvrđen je Zoran Tegeltija (SNSD). U toku je proces provjera u CIK-u i SIPA-i za još nekoliko ministara i zamjenika, a ranije su već provjere prošli kandidati HDZ BiH i SNSD-a.  

#BiH