Članak

Koalicija Petak 13. podijelila resore, Jusko i Sofić ostaju u Vladi KS

Demokratska fronta Željka Komšića zadržala je Ministarstvo zdravstva i tu će ostati ministrica Amela Sofić, a imenovat će i ministra privrede.

SARAJEVO, (Patria) - Nova koalicija u Sarajevu koju čine SDA, SBB i DF već je podijelila resore. Najveći broj ministarstava dobila je SDA i to ministarske pozicije u Ministarstvu finansija, Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture, Ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvu pravde i uprave, Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu za boračka pitanja. SDA je dobila i mjesto predsjedavajućeg Skupštine KS.

SBB Fahrudina Radončića će imenovati novog ministra unutrašnjih poslova i to će biti Ismir Jusko, aktuelni ministar za boračka pitanja u Vladi KS, te ministre u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Demokratska fronta Željka Komšića zadržala je Ministarstvo zdravstva i tu će ostati ministrica Amela Sofić, a imenovat će i ministra privrede.

Nova koalicija danas je podnijela zahtjev kojim traži da se na sjednici Skupštine koja će biti održana 26. decembra uvrsti i tačka dnevnog reda za određivanje datuma održavanja sjednice Skupštine KS u vezi Prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi KS. Također je podnesen zahtjev za smjenu i izbor predsjedavajućeg Skupštine KS. 

Zajednički kandidat koalicije Petak 13. za premijera KS je Mario Nenadić, član SBB-a oko kojeg je postignuta saglanost partnera iz SDA i DF-a. 

#BiH #VladaKantonaSarajevo #SDA #DF #SBB