Članak

Četiri evropska gradonačelnika udružena u borbi protiv populizma

Četiri liberalno orijentirana gradonačelnika Budimpešte, Bratislave, Praga i Varšave udružili su se u otporu vlastitim populističkim vladama.

(Patria) – Četiri liberalno orijentirana gradonačelnika Budimpešte, Bratislave, Praga i Varšave udružili su se u otporu vlastitim populističkim vladama.

Oni žele svoje gradove održati otvorenim, naprednim i tolerantnim, i raditi zajedno na globalnim pitanjima kao što su klimatske promjene, smještaj i neravnopravnost.

Njihove (četiri) zemlje poznate kao 'Visegrad četiri' posljednjih mjeseci su se sukobile sa zvaničnim Briselom. Evropska unija je osudila navodnu eroziju vladavine prava i ljudskih prava u ovim zemljama, naročito u kontekstu pravosudne reforme u Poljskoj, tretmana manjina i azilanata u Mađarskoj i Slovačkoj, kao i sukob interesa u vrhu vlade Češke republike.

Četvorka je u ponedjeljak potpisala 'pakt slobodnih gradova' te je zatražila od EU da finansijsku podršku šalje direktno gradskim vladama.

Ceremonija potpisivanja održana je u Budimpešti na Centralnom evropskom univerzitetu koji je bio prinuđen premjestiti većinu svojih aktivnosti u Beč nakon što je premijer Viktor Orban proveo tzv. 'anti-Soros' zakon protiv osnivača tog univerziteta – Georgea Sorosa.

Ova četiri gradonačelnika dolaze iz opozicionih stranaka i njihov pakt šalje poruku 'da dijelimo iste vrijednosti, i da postoje glasovi u našim zemljama koji se ne poistovjećuju sa populističkim i nacionalističkim politikama', objavio je na svom Twitteru gradonačelnik Praga Zdenek Hrib.

Gradonačelnik Bratislave Matus Vallo također je komentirao da četvorka osjeća da se njihove zemlje zatvaraju, 'čime se prijeti vrijednostima liberalne demokratije u našim zemljama'. On je dodao da je ova četvorka u najboljoj poziciji da štiti evropske vrijednosti tolerancije i otvorenosti jer je upravo u njihovim gradovima 'najveća koncentracija raznolikosti – društvene, religijske, političke i etničke', piše Euronews.

 

#Svijet