Članak

Blagdanske delicije: Slatko-slani mesni mafini Paula Hollywooda

Recept za mirisne i ukusne slatko-slane mafine poznatog britanskog chefa Paula Hollywooda

Poznati britanski kulinarski chef Paul Hollywood je prije svega ostalog – pekar. Obrazovanje je započeo u očevoj pekari, gdje je savladao zanat kojim se i proslavio i doveo ga do umjetnosti.

Kreativnost najčešće ispoljava kada priprema najrazličitije mesne pite koje su inače tradicija i favorit britanskog stola.

Paulov recept za slatko-slane mafine idealan je za blagdane kada se kuća puni gostima, a možete ih i ponijeti kao poklon.

Ukoliko niste skloni slatko-slanim kombinacijama, samo izostavite voće i šećer i na stolu ćete imati izvrsne slane mesne mafine. Izbor je vaš.

Za pripremu je potrebno sat vremena (uključujući pečenje), a kao rezultat malo truda dobićete 16 malih porcija od kojih svaka 'teži' oko 320 kalorija.  

Sastojci

FIL

600 g mljevenog mesa po želji

1 jabuka (sitno nasjeckana)

1 manja narandža (oguljena i nasjeckana)

Sok 1 limuna

Malo šećera u prahu za posipanje

TIJESTO

375 g brašna

250 g putera (omekšan na sobnoj temperaturi)

125 g šećera u prahu

1 jaje

1 jaje za premaz

Priprema

1. U zdjeli odgovarajuće veličine pomiješajte brašno i smekšani puter.

2. Smjesi dodajte 125 g šećera u prahu i umućeno jaje, pa sve pomiješajte zajedno.

3. Prebacite tijesto na površinu posutu brašnom pa mijesite ne duže od 1 minut.

4. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju ili stavite u plastičnu vrećicu te ostavite u frižider 10 minuta.

5. Mljevenom mesu dodajte nasjeckanu jabuku i narandžu, te sok limuna.

6. Uključite pećnicu na 220 C.

7. Razvaljajte tijesto na debljinu 3 mm. Koristeći se okruglim šablonom (ako nemate, može i čaša prečnika cca. 10 cm) izrežite 16 krugova tijesta i isto toliko 'poklopaca' i položite ih u kalup za mafine. U svaki kalup sa tijestom uspite po supenu kašiku i pol smjese od mljevenog mesa.

8. Prekrijte svaku bazu poklopcem od tijesta, malo pritisnite da ne izlazi smjesa tokom pečenja, te premažite umućenim jajetom i pospite sa malo šećera u prahu. Možete zarezati na vrhu radi dekora.

9. Pecite mafine 15-20 minuta dok ne postanu zlatno-smeđi. Ostavite da se ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa i po želji pospite sa još malo šećera u prahu.

Prijatno!

 

(recept BBC GoodFood)

 

 

#Lifemagazin