Poznati britanski kulinarski chef Paul Hollywood je prije svega ostalog – pekar. Obrazovanje je započeo u očevoj pekari, gdje je savladao zanat kojim se i proslavio i doveo ga do umjetnosti.
Kreativnost najčešće ispoljava kada priprema najrazličitije mesne pite koje su inače tradicija i favorit britanskog stola.
Paulov recept za slatko-slane mafine idealan je za blagdane kada se kuća puni gostima, a možete ih i ponijeti kao poklon.
Ukoliko niste skloni slatko-slanim kombinacijama, samo izostavite voće i šećer i na stolu ćete imati izvrsne slane mesne mafine. Izbor je vaš.
Za pripremu je potrebno sat vremena (uključujući pečenje), a kao rezultat malo truda dobićete 16 malih porcija od kojih svaka 'teži' oko 320 kalorija.
Sastojci
FIL
600 g mljevenog mesa po želji
1 jabuka (sitno nasjeckana)
1 manja narandža (oguljena i nasjeckana)
Sok 1 limuna
Malo šećera u prahu za posipanje
TIJESTO
375 g brašna
250 g putera (omekšan na sobnoj temperaturi)
125 g šećera u prahu
1 jaje
1 jaje za premaz
Priprema
1. U zdjeli odgovarajuće veličine pomiješajte brašno i smekšani puter.
2. Smjesi dodajte 125 g šećera u prahu i umućeno jaje, pa sve pomiješajte zajedno.
3. Prebacite tijesto na površinu posutu brašnom pa mijesite ne duže od 1 minut.
4. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju ili stavite u plastičnu vrećicu te ostavite u frižider 10 minuta.
5. Mljevenom mesu dodajte nasjeckanu jabuku i narandžu, te sok limuna.
6. Uključite pećnicu na 220 C.
7. Razvaljajte tijesto na debljinu 3 mm. Koristeći se okruglim šablonom (ako nemate, može i čaša prečnika cca. 10 cm) izrežite 16 krugova tijesta i isto toliko 'poklopaca' i položite ih u kalup za mafine. U svaki kalup sa tijestom uspite po supenu kašiku i pol smjese od mljevenog mesa.
8. Prekrijte svaku bazu poklopcem od tijesta, malo pritisnite da ne izlazi smjesa tokom pečenja, te premažite umućenim jajetom i pospite sa malo šećera u prahu. Možete zarezati na vrhu radi dekora.
9. Pecite mafine 15-20 minuta dok ne postanu zlatno-smeđi. Ostavite da se ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa i po želji pospite sa još malo šećera u prahu.
Prijatno!
(recept BBC GoodFood)