Članak

Erdogan o vojnoj podršci libijskoj vladi: Idemo tamo gdje smo pozvani

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će njegova vlada predložiti mobiliziranje turskih vojnih snaga u Libiju.

(Patria) – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će njegova vlada predložiti mobiliziranje turskih vojnih snaga u Libiju na temelju zahtjeva Tripolija za pomoć u odbrani od paravojnih snaga generala Khalife Haftara.

U razgovoru sa vrhom njegove matične stranke, Erdogan je kazao da je vlada premijera Fayeza Sarraja pozvala Tursku da 'pošalje trupe u okviru nedavno potpisanog sporazuma o vojnoj saradnji'.

Turski parlament u kojem većinu čini Erdoganova stranka, uzet će prijedlog u razmatranje 8. i 9. januara.

Rat u Libiji između međunarodno priznate vlade premijera Sarraja i paravojnih formacija generala Haftara koji drži istočni dio zemlje, a započeo je i 'finalnu bitku za Tripoli', traje od aprila, a smatra se da je ušao u kritičnu fazu.

- Idemo tamo gdje smo pozvani, a ne idemo tamo gdje smo nepozvani, tvrdi Erdogan i dodaje 'trenutno postoji takav poziv i mi ćemo ga prihvatiti'.

Turski predsjednik također najavljuje: 'Administraciji u Tripoliju ćemo dati svaku vrstu podrške protiv generala pučiste koga podržavaju razne evropske i arapske zemlje. Na strani smo legalne libijske vlade', naglašava on.

Libija je podijeljena između dvije administracije, vlade premijera Sarraja u Tripoliju i vlade generala Haftara na istoku zemlje – a iza obje stoje razne paravojne formacije i strane vlade.

Haftara podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, kao i Francuska i Rusija, dok međunarodno priznata vlada u Tripoliju podršku dobija od Turske, Italije i Qatara, piše Euronews.

 

#Svijet