Članak

Trump upozorio Siriju da zaustavi 'pokolj' civila u Idlibu

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je sirijski režim i njihove saveznike protiv ubijanja 'hiljade' civila u pokrajini Idlib.

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump upozorio je sirijski režim i njihove saveznike da moraju zaustaviti ubijanje 'hiljade' civila u pokrajini Idlib.

Trump je putem Twittera poručio 'ne činite to', istovremeno optužujući Rusiju i Iran, zajedno sa vladom Bashara al-Assada za 'ubijanje, ili pripremanje za ubijanje' civila.  

Trump je također rekao da Turska radi na tome da zaustavi 'pokolj' koji je primorao najmanje 100.000 civila da napuste domove u ovoj sjeverozapadnoj pokrajini.

Desetine ljudi je izgubilo život u seriji bombardovanja u tom području nakon što je Assadova vojska intenzivirala napade na Idlib u namjeri da zauzme zadnje snažno uporište opozicije u kojem trenutno živi oko 3 miliona Sirijaca.  

Sirijska vlada napade objašnjava kao borbu protiv terorista u Idlibu.

Međunarodne humanitarne organizacije upozoravaju da bi, ukoliko se napadi nastave u narednim sedmicama, stotinje hiljada civila moglo biti raseljeno, bez smještaja, hrane i vode.

Ruski saveznik Turska koju je Trump pohvalio u objavi na Twitteru, do sada nije bila u mogućnosti da zaustavi nasilje, piše CNN.

Turski predsjednik Erdogan izjavio je da Turska, inače domaćin 4 miliona izbjeglica iz Sirije, nije u mogućnosti primiti nove migrante, te da ne može više sama podnositi teret.

 

 

#Svijet