Članak

Nebriga za državu: Pitanje ko je na istoku BiH ili to prestaje biti granica?

Državna vlada Bosne i Hercegovine čini se da je spremna na sve kako bi Žandarmerija Republike Srpske ostala na istočnoj granici BiH.

Piše: Rasim Belko


Državna vlada Bosne i Hercegovine čini se da je spremna na sve kako bi Žandarmerija Republike Srpske ostala na istočnoj granici BiH.

IOM je prvobitno odlučio da od 31. januara neće finansirati Žandarmeriju na granici. Tu vijest medijima je potvrdio ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

Isti ministar danas u saopćenju za medije navodi: “Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, na današnjem sastanku Upravnog odbora IPA projekta ‘Specijalne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH’ dobili su odluku da će se finansiranje nastaviti tokom februara i marta ove godine. U međuvremenu će se nastojati da se ova linija pomoći zadrži ili da Vijeće ministara BiH pronađe adekvatna sredstva iz domaćih izvora kako se ne bi smanjio ionako nedovoljan broj policajaca na čuvanju istočne granice BiH“.

Dakle, dok Milorad Dodik rezolutno odbija izlazak pripadnika MUP-a FBiH na istočnu granicu Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara nastoji na toj granici zadržati najopremljeniju jedinicu MUP-a RS na istočnoj granici.

Šta to za državu BiH znači, zahvaljujući smjelim graničarima, Patria je objasnila u tekstovima Žandarmerija RS preuzela kontrolu nad istočnom granicom BiH, graničari optužuju političare i HOĆE LI REAGIRATI RADONČIĆ Galić omogućio da RS ostaju milioni, a FBiH migranti

Smijemo li nakon svega reći da bošnjački predstavnici u Vladi Bosne i Hercegovine razvlašćuju državne institucije i jačaju Dodikovu poluvojnu formaciju.

Naravno da smijemo jer to je faktičko stanje na terenu.

Vlada Republike Srpske eksplicitna je u dvije stvari - migranti neće boraviti na teritoriji RS i MUP FBiH neće izaći na istočnu granicu, makar to policajci RS morali silom spriječiti.

Dakle, otvoreni bez skrivenih poruka Dodik i establišment RS poručuje “krene li MUP FBiH zapucaćemo”. Jer kako drugačije možeš zaustaviti naoružane policajce.

Bošnjačka politika kleknula je pred ovim porukama. Žandarmerija je preuzela granicu i umjesto zaustavljanja migrantskog talasa, koordinirano ga proslijedila u Federaciju.

Politička bagra sa sjedištem u Sarajevu pristala je da se istok Bosne i Hercegovine prepusti Dodiku i njegovim snagama. Onom Dodiku koji je “popio” Drinu i nebrojeno puta poručio da za njega “ne postoji granica između RS i Srbije”.

Dok Dodik efektno provodi velikosrpsku politiku, bošnjački vlastodršci i “zaklete” patriote čopaju komadiće vlasti u Federaciji. Najvažnije im je da otkinu kolač zvani Sarajevo. Nakače svoje kadrove na državne jasle i tu je priča gotova. Ustav, zakon, borba za državu. Njima to više nije važno.

U granicu se oni ne miješaju. A i kako bi?

Državne policijske agencije prepustili su paklenom tandemu HDZ - SNSD. Dokazanim neprijateljima državnog sistema BiH i neskrivenim borcima za podjelu BiH.

Jedan od najodgovornijih za granicu, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, bez ikakvog nadzora rastura tu državnu agenciju, zapošljava kadrove sa spiska Dragana Čovića i gura Žandarmeriju na istok. S druge strane Galić jača zapadnu granicu kako bi što manje migranata prešlo u Hrvatsku, a time pravi hot-spot od BiH.

Svjestan je taj Galić da migranti neće u Grude ili Široki Brijeg. Isti taj Galić već godinama opstruiše jačanje Granične policije i njeno popunjavanje školovanim i spremnim graničarima.

Takva granična služba bila bi u korist Bosni i Hercegovini, a svima je jasno da to Galiću nije cilj.

Ima li bošnjačko-bosansko-hercegovačka (BBH) koalicija, poznata i kao Petak 13, ikakvu želju da ovu državu sačuva i očuva.

Ovakvim djelovanjem to ne pokazuje. U suprotnom bi formiranje Državne vlasti uvjetovali izlaskom Oružanih snaga BiH na istočnu granicu, jer OS BIH su multikonstitutivne i multietnične i dovoljno ih ima, za razliku od Dodikove Žandarmerije.

Legenda kaže da su se stari Rimljani bojali petka 13. zbog činjenice da se vještice uglavnom formiraju u grupama od 12 članova, dok je 13. član sam vrag.

Sve su prilike da se Koalicija BBH nije slučajno srela petka 13. i oni bi mogli biti novi razlog surovog i opasnog mita o petku 13 za sve one koji žive u državi Bosni i Hercegovini.

Nastave li sa nebrigom za državu i sa podilaženjem retrogradnim i secesionističkim politikama, pitanje ko je na istočnoj granici BiH uskoro možda i neće biti važno, jer to vrlo lako može prestati biti granica.
 

#BiH #GraničnaPolicijaBiH #ZoranGalić #RasimBelko #FahrudinRadončić #AgencijaPatria