Članak

PITANJE ZA VLADU FBIH Karajbić: Hoće li poskupiti električna energija?

Elzina Pirić (PDA) kazala je da je “trčanje u proceduru prestrukturiranja elektroenergetskog sektora veoma opasno”. 

SARAJEVO, (Patria) - Zastupnici HDZ-a zatražili su prolongiranje obje faze prestrukturiranja elektroenergetskog sektora. 

Bahrudin Šarić (DF) kazao je da Federacija nema vremena za odlaganje prestrukturiranje ovog sektora, jer je elektroenergetski sektor u prilično teškoj situaciji. 

“Apsurdno je restrukturiranja kakvo je predloženo u drugoj fazi. Nikakve logike nema ni na naučnoj niti na nekoj drugoj osnovi. Odbor za energetiku je ovo podržao da ide u procedruru iako smo imali puno primjedbi i zamjerki”, dodao je Šarić. 

Kazao je da je potrobno ubrzati rad na zakonima o gasu, o obnovljivim izvorima energije i energetska efikasnost. 

“Penali koji nas očekuju zbog obnovljivih izbora bit će prilično veliki. Zato treba dozvoliti mogućnost razvoja energetskog sektora u čijoj će osnovi biti obnovljivi izvori. Za sada je to omogućeno samo za sopstvenu proizvodnju. To bi moglo sačuvati FBiH i BiH od energetskog kolapsa”, poručio je Šarić. 

Ukazao je i na potrebu određenih aktivnosti kako bi se liberalizovalo tržište i naglasio je da je protiv odlaganja prestrukturiranja. 

Nasiha Pozder (Naša stranka) kazala je da se 14 godina kasni s prestrukturiranjem elektroenergetskog sektora. 

Elvir Karajbić (SDP) kazao je da BiH ima niz direktiva, obaveza i dokumenata o pravilima ponašanja koja bi trebala biti poštovana. 

“I ovaj dokument o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora je ok, ali kada god dođe dokument od Vlade FBiH pokušava se nešto provući ili se pokušava prenijeti problem s Vlade na Parlament, a koji je Vlada sama prouzrokovala”, kazao je Karajbić i dodao da FBiH ima ogroman problem s rudnicima. 

Naveo je da u dokumentu stoji da će doći do prestrukturiranja rudnika. 

“Ne možemo usvojiti nešto, a da ne znamo šta usvajamo. Ovdje imamo neke dokumente koji apsolutno ništa ne govore. Mene interesuje da mi neko iz Vlade FBiH odgovori koje su posljedice prestrukturiranja rudnika. Osjetljivo je i pitanje cijene električne energije.Očekujem da nam Vlada FBiH odgovori hoće li poskupiti električna energija. Ne želimo usvojiti neprecizan dokument, a za šta će nam Vlada onda reći da smo mi krivi jer smo to usvojili”, poručio je Karajbić. 

Elzina Pirić (PDA) kazala je da je “trčanje u proceduru prestrukturiranja elektroenergetskog sektora veoma opasno”. 

“Potpuno isti dokument je u pretprošlom sazivu ovog Doma. Sve bih vas zamolila da kada dođete kući i uzmete račun za struju i da vidite da korsnici i dalje najviše plaćaju mrežarinu”, poručila je Pirić. 

I Pirić je poručila da je program potpuno nedefinisan i sažet. 

“Pitam ministra Nermina Džindića do kada ćemo lagati građane prijetnjom da će porasti cijena električne energije ako se poveća cijena uglja”, upitala je Pirić. 

Program prestrukturiranja je na kraju dobio podršku zastupnika. 

Podršku je dobio i Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Javni prijevoz Sarajevo – Dio 2.

#BiH #SDPBIH #ElvirKarajbić #ElektroenergetskiSektor