Članak

PREDSTAVNIČKI DOM FBiH HDZ i opozicija srušili izvještaje o radu RTV FBiH

Na kraju 10. redovne sjendice zastupnici su se izjasnili o amandmanima na Prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate. 

SARAJEVO, (Patria) - Zastupnici su razmatrali i pretresali izvještaje o radu i poslovanju RTV FBiH od 2014. do 2017. godine. 

Zastupnici HDZ-a nisu propustili priliku za novu “paljbu” na FTV. 

Tako su ih optužili za sijanje mržnje među narodima, za mržnju prema hrvatskom narodu, izostanku hrvatskih predstavnika u programu FTV i slično. 

Zastupnik Ivica Pavković (HDZ) optužio je FTV za “zastrašujuće špice pojedinih emisija i nedostatak optimizma u emisijama”. 

Asim Kamber (SDA) istakao je da niti jedna od četiri revizorske kuće nisu dali pozitivne ocjene na izvještaje.

Izvještaj o radu i poslovanju RTV FBiH za 2014., 2015., 2016. i 2017. godinu nisu dobili podršku zastupnika Predstavničkog doma FBiH. 

Nakon što je predsjednik Kluba SDA zatražio pojedinačno izjašnjavanje zastupnici HDZ-a, SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde bili su protiv ili suzdražni, tako da izvještaj za 2017. godinu ponovo nije dobio podršku. 

Dakle, može se zaključiti da su HDZ i opozicione stranke oborile izvještaje. 

Na kraju 10. redovne sjendice zastupnici su se izjasnili o amandmanima na Prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate. Amandmane Vlada FBiH nije prihvatila. 

Prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate na kraju je dobio podršku zastupnika, čime je okončana 10. redovna sjednica. 

Nakon redovne, odmah je održana 7. vanredna sjendica o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit. 

Vanredna sjednica završena je u rekordnom roku, a zastupnici su po hitnom postupku i bez amandmana podržali izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit. 

Predstavnik resornog ministarstva u Vladi FBiH pojasnio je da su ove izmjene neophodne privrednicima zbog završnog računa i da su izmjene i dopune ovog zakonskog rješenja morale biti završene do 28. februara. 

#BiH #ParlamentFBiH #PredstavničkiDomFBiH #RTVFBiH