Članak

Čelik ili Viteškić na čelu Skupštine, nova Vlada do kraja februara

Novu Vladu KS činit će kadrovi SDA, SBB i DF-a, dok će podršku u Skupštini KS dati i BOSS s kojim nova većina ima 18 zastupnika. 

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić (NiP) je, nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi Edina Forte (NS), zakazala za petak, 31. januara sastanak rukovodstva Skupštine KS kada će se birati predsjedavajući i dopredsjedavajući Skupštine KS. Novi predsjedavajući će se birati, prema potpisanom sporazumu, između članova rukovodstva iz nove većine. To su Mirza Čelik i Smiljana Viteškić iz SDA. Četvrti član rukovodstva je Vibor Handžić iz Naše stranke. 

Imena novih ministara trebala bi biti uskoro poznata, a nova Vlada imenovana do kraja februara. Očekuje se da će jedan od prvih prioriteta nove vlasti u KS biti usvajanje Budžeta za 2020. godinu s obzirom da je na snazi Odluka o privremenom finansiranju do 31. marta. Bez obzira na to, KS je u određenoj mjeri i dalje blokiran zbog neusvajanja Budžeta KS, naročito kada je riječ o javnim nabavkama.  

Novu Vladu KS činit će kadrovi SDA, SBB i DF-a, dok će podršku u Skupštini KS dati i BOSS s kojim nova većina ima 18 zastupnika od čega SDA 10, SBB 4, DF 3, BOSS 1. U opoziciju prelaze NiP, NS, SDP BiH, NBL, te samostalni zastupnici koji broje 17 zastupnika. 

Koalicija SDA, SBB, i DF nazvana Petak 13 jer su u petak 13. decembra predsjednici ovih stranaka najavili koaliciju na svim nivoima vlasti već je podijelila ministarstva u Vladi KS. Moguće je da će doći do zamjene nekih od ministarstava. Imena ministara još uvijek se kriju, a najveća borba vodi se unutar SDA gdje ne postoji saglasnost o određenim kadrovima. Kako saznaje Patria, SDA je po ličnoj želji Bakira Izetbegovića već odabrala novog ministra prostornog uređenja KS. Da je ta oblast posebno interesantna Izetbegoviću dalo se naslutiti iz izjava koje je davao posljednjih mjeseci oko gradnje u Kantonu Sarajevo, ali i o "vraćanju struke u toj oblasti".

Posebna priča je Ministarstvo obrazovanja KS koje je u raspodjeli pripalo SBB-u, ali oni ozbiljniji kandidati ne žele sjesti u vruću stolicu. Naročito kada je ponovo na dnevnom redu Zakon o visokom obrazovanju i interesni krugovi koji su ga kreirali. 

Zajednički kandidat oko kojeg za sada jedino postoji saglasnost svih koalicionih partnera za mandatara je Mario Nenadić, nekadašnji ministar pravde i uprave KS. 

U raspodjeli ministarstava SDA je dobila sedam pozicija i to finansije, komunalnu privredu i infrastrukturu, kulturu i sport, pravdu i upravu, prostorno uređenje, saobraćaj, te boračka pitanja.

SBB je dobio ministarstvo unutrašnjih poslova, obrazovanje i nauku, te rad i socijalnu politiku. 

DF će zadržati Ministarstvo zdravstva i dati kandidata za ministra privrede. 

I dok su iz SDA ranije upućivali kritike na sastav Vlade KS kako zbog nacionalne tako i spolne strukture, sada se pružila prilika da SDA i njen predsjednik pokažu koliko se zalažu za "multientičnost" i da je SDA brava s tri zupca. 

#BiH #SkupštinaKS #SDA #DF #VladaKS #SBB #BOSS