Članak

ODLUKA NA SBB-u: Hoće li Mirvad Kurić biti ministar obrazovanja KS?

Izglasano je nepovjerenje Vladi KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom, nakon što je zaživjela nova skupštinska većina SDA, SBB, DF i BOSS

SARAJEVO, (Patria) - Izglasano je nepovjerenje Vladi KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom, nakon što je zaživjela nova skupštinska većina SDA, SBB, DF i BOSS koji imaju 18 zastupnika u Skupštini KS. 

Očekuje se imenovanje nove Vlade KS, a mnoga imena su u opticaju. Užareno je mjesto ministra obrazovanja na kojem je trenutno Zineta Bogunić, i koje bi trebalo pripasti SBB-u. Navodno se razmatra i mogućnost zamjene ovog ministarstva s SDA, a nezvanično iz SBB-a za Patriju je rečeno da bi ovu funkciju mogao preuzeti Mirvad Kurić, sadašnji ministar kulture u Vladi KS.
No, on takvu informaciju nije mogao potvrditi.

„Zaista to od vas čujem prvi put. Ali, organi stranke će odlučiti“, kazao je Kurić.

Koalicija SDA, SBB, i DF nazvana Petak 13 jer su u petak 13. decembra predsjednici ovih stranaka najavili koaliciju na svim nivoima vlasti već je podijelila ministarstva u Vladi KS. 

Poznato je da će zajednički kandidat oko kojeg postoji saglasnost za mandatara biti Mario Nenadić, nekadašnji ministar pravde i uprave KS. 
U raspodjeli ministarstava SDA je dobila sedam pozicija i to finansije, komunalnu privredu i infrastrukturu, kulturu i sport, pravdu i upravu, prostorno uređenje, saobraćaj, te boračka pitanja. 
Mediji su danas objavili da je prijedlog SDA za poziciju ministra komunalne privrede i infrastrukture trebala bi biti Nihada Glamoč, za ministra finansija SDA bi trebala predložiti Jasmina Halebića, čovjeka koji je i u mandatu 2014.-2018. obnašao tu funkciju.

SDA bi za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebala predložiti arhitektu Faruka Kapidžića koji je poznat između ostalog kao idejni tvorac projekta Avaz Twist Tower. Kao potencijalni ministar za boračka pitanja spominje se Tajib Delalić, pomoćnik načelnika u Općini Novi Grad, a u opticaju je i Hazim Bahtanović, aktuelni vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva.

Novi ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo bi mogao biti Adi Kalem (SDA), aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići.

Za ministarstvo pravde (SDA) kandidati su Maja Hadžihalilović i Velida Memić.

Za ministarstvo kulture i sporta kao kandidati se spominju Ivica Šarić, Emir Hadžihafizbegović i Damir Mirković. SBB je dobio ministarstvo unutrašnjih poslova, obrazovanje i nauku, te rad i socijalnu politiku. U MUP se vraća Ismir Jusko koji posljednjih godina obavlja isključivo ministarske pozicije. Aktuelni je ministar za boračka pitanja KS. 

DF će zadržati Ministarstvo zdravstva i dati kandidata za ministra privrede. Još je nepoznato da li će Amela Sofić ostati na mjestu ministrice zdravstva ili će tu poziciju predati Rusmiru Mesihoviću.
Koliko će stranke voditi računa o nacionalnoj i rodnoj zastupljenosti ministara u Vladi KS pokazat će se već naredne sedmice kada bi se trebao znati konačni sastav Vlade KS.   

#BiH #VladaKS #MirvadKurić #MinistarstvoObrazovanja