Članak

Završena rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad, prvi useljavaju predškolski i školski dispanzer

Sve prostorije spremne su za useljenje i trenutno se radi čišćenje i utvrđuje novi raspored.

SARAJEVO, (Patria) - Završena je rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad koju je u potpunosti finansirala Općina Stari Grad Sarajevo, a čime su građanima ove općine konačno osigurani adekvatni uslovi za pružanje zdravstvenih usluga. Za rekonstrukciju je izdvojeno skoro dva miliona maraka, a uskoro počinje useljavanje odjeljenja i njihov postepeni rad. Povodom završetka radova, Dom zdravlja obišao je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić u pratnji direktora JU Domovi zdravlja KS prof.dr. Mehmeda Kulića i direktorice DZ Stari Grad dr. Amele Brčkalija.

Sve prostorije spremne su za useljenje i trenutno se radi čišćenje i utvrđuje novi raspored, a kako je istaknuto ubuduće će Dom zdravlja Stari Grad nuditi i neke nove usluge.

„Dom zdravlja Stari Grad je završen i drago mi je što će, pored boljih uslova koje će sada imati korisnici i osoblje, pružati i proširene usluge. Uvjerili smo se na licu mjesta da je laboratorija premještena u prizemlje i sada je prostor za ove usluge mnogo fukcionalniji i veći. Naši građani više neće morati ići u druge ustanove zbog nalaza nego će sve moći završiti ovdje,“ izjavio je nakon obilaska općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

„To i jeste bio osnovni razlog zbog kojeg smo ušli u ovaj projekat. Željeli smo građanima omogućiti da imaju zdravstvene usluge i uslove kakve zaslužuju. Što se nas tiče, i ovaj projekat uspješno je završen i sad je stvar organizacije i uprave Doma zdravlja kada mogu početi sa radom. Naš plan je da 01. marta, simbolično na Dan nezavisnosti BIH, velikom svečanošću na višenamjenskom trgu ozvaničimo završetak naših kapitalnih projekata koje smo finansirali kreditnim sredstvima Saudijskog fonda i proslavimo ovaj veliki praznik“, dodao je načelnik Hadžibajrić.

Do 01. marta Dom zdravlja Stari Grad trebao bi pružati usluge u punom kapacitetu jer će useljavanje odjeljenja početi veoma brzo i radit će se parcijalno, a prvi će useliti školski i predškolski dispanzer, o čemu je govorio prof.dr. Mehmed Kulić, direktor JU Domovi zdravlja KS.

„Otvaranje renoviranog Doma zdravlja Stari Grad je od velikog značaja kako za stanovnike općine Stari Grad, tako i za druge pacijente koji će ovdje dolaziti. Mi ćemo se potruditi da već od 1. marta krenemo sa djelatnostima u punom kapacitetu, prvo parcijalno, pa onda u potpunosti da se sve pusti u funkciju. Ne možemo zaboraviti da smo mi dobili dva potpuno nova 'krila', gdje imamo prostora za nove djelatnosti poput novih logopeda, što prije nije bilo razvijeno. Imat ćemo proširenje i stomatološke i radiološke djelatnosti, što je jedan ozbiljan pomak u zdravstvenoj skrbi stanovnika općine Stari Grad“, kazao je Kulić.

„Neizmjerno smo zahvalni općinskom načelniku i cjelokupnom općinskom rukovodstvu, koji su shvatili da stari Dom zdravlja nema kapacitet da ovo uradi i da je zaista bila velika potreba za renoviranjem. Dobili smo povećanje prostora i kvaliteta, a bez pomoći načelnika i Općine Stari Grad to ne bi bilo moguće ni početi, a kamoli završiti. Ovdje se radi o finansijskim sredstvima koje mi nismo mogli dobiti od nadležnog ministarstva, ni od Zavoda zdravstvenog osiguranja, to apsolutno nije bilo moguće“, rekao je dr. Kulić.

Direktorica ovog objekta dr. Amela Brčkalija potvrdila je da će laboratorija u Domu zdravlja Stari Grad od sada raditi biohemiju i određene krvne analize koje su pacijenti ranije radili u Domu zdravlja Centar (Vrazova). Laboratorija je sa prvog sprata izmještena u prizemlje, a premještena su i neka druga odjeljenja.

„Na prvom spratu će biti neurolog, internista, dijabetolog, radiologija i plućno odjeljenje. Ranije je na prvom spratu bila uprava koja se sada seli na drugi sprat. Na drugom spratu je i školski i predškolski dispanzer i stomatologija. U prizemlju je otorinolaringologija, porodična medicina i laboratorija“, kazala je dr. Brčkalija.

U obilasku renoviranih prostorija sa općinskim načelnikom i upravom bio je i dr. Remzija Šetkić jedan od ljekara ove ustanove u Centru za mentalno zdravlje Stari Grad.

#BiH