Članak

Zrak zagađen u Sarajevu, Tuzli, Zenici, za vikend kiša i snijeg na planinama

U Sarajevu umjereno, a poslije podne i pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura oko 0, a najviša dnevna oko 10 stupnjeva.

SARAJEVO, (Patria) - Prema mjerenjima u 20 sati zrak u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Lukavcu, Živinicama je zagađen. U Sarajevu je indeks kvaliteta zraka 167, a vrijednost PM10 čestica iznosi 107 i zrak je ocijenjen nezdravim.

"Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.
Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali."

U Tuzli je indeks kvaliteta zraka 249, a vrijednost PM2,5 čestica iznosi 239.

"Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva!
Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani". navodi se u upozorenju na stranici Ekoakcije. 

Prvog dana vikenda u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne očekuje se pretežno oblačno vrijeme. U ostatku naše zemlje sunčano uz umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. U večernjim satima ponegdje u sjeverozapadnim djelovima moguća je i slaba kiša, a u planinskim djelovima i susnježica. Vjetar slab do umjeren, na momente i pojačan južnog smjera. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu od 5 do 9, a najviša dnevna od 9 do 15, na jugu i sjeverozapadu do 17 stupnjeva.

U Sarajevu umjereno, a poslije podne i pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura oko 0, a najviša dnevna oko 10 stupnjeva.

U nedjelju se očekuje oblačno vrijeme s kišo, a na planinama sa snijegom. U poslijepodnevnim satima dolazi do razvedravanja sa temperaturama i do 17 stepeni. 
 

#BiH